Demi

Se alkuperäinen popin kuningas

Se alkuperäinen popin kuningas
Michael Jackson tulee aina olemaan popin kuningas – vaikka kruunu siirtyy aina hetkeksi uuden sukupolven tähdille. Näistä asioista legenda muistetaan parhaiten.
Julkaistu: 1.9.2016

1. Köyhän perheen kasvatti

Michael Joseph Jackson syntyi Indianan osavaltiossa USA:ssa vuonna 1958. Yhdeksänlapsinen perhe asui vaatimattomassa kahden makuuhuoneen talossa, ja lapsilla oli tapana raivata olohuoneeseen tilaa, jotta he mahtuisivat laulamaan ja tanssimaan. Joseph-isä kasvatti lapsiaan ankarassa kurissa.

2. Veljesbändin keulahahmo

Kun Michael oli viisivuotias, isä huomasi, että poika matki taitavasti James Brownin tanssiliikkeitä. Isä otti Michaelin mukaan perustamaansa Jackson Brothers -bändiin, josta tuli Jackson 5.

Pian afrohiuksisesta Michaelista tuli veljesviisikon keulahahmo. Ensimmäinen single I Want You Back laukaisi maailmanlaajuisen jacksonmanian.

 

3. Poikabändien esikuva

Sadat tuhannet pojat ottivat nuoren supertähden esikuvakseen. Ilman Jackson 5:n vaikutusta Hansonin ja N’Syncin kaltaiset poikapoppoot eivät olisi koskaan syntyneet, puhumattakaan Backstreet Boysista tai Jonas Brothersista.

Joe Jonas ylisti Michaelia MTV:n haastattelussa:

”Michael ja hänen veljensä viihdyttivät yhdessä koko maailmaa, ja se on ilman muuta ollut meille tärkeä malli. Michael Jackson teki vaikutuksen jokaiseen tulevaan esiintyjään ennennäkemättömillä lahjoillaan.”

Myöhemmin myös One Direction on toistuvasti tehnyt kunniaa Michael Jacksonille.

4. Taitava tanssija

1980-luvulla Michael keskittyi soolouraansa. Vuonna 1982 ilmestyi Thriller-levy, joka on yhä maailman myydyin albumi. Nimikkobiisin lisäksi levy sisälsi esimerkiksi listahitit Beat It ja Billie Jean, jonka tahdissa Michael toi moonwalkin kaikkien tietoisuuteen.

5. Popkulttuurin uudistaja

Joulukuussa vuonna 1983 lähes neljätoistaminuuttinen ja ennennäkemättömän kallis Thriller-musiikkivideo esitettiin ensi kertaa. Petoja ja zombeja kuhiseva filmi kummitteli monen painajaisissa, mutta jätti lähtemättömän jäljen koko pop-kulttuuriin ja teki Michaelista popin kuninkaan.

Edes Elviksellä ei ole ollut yhtä suurta vaikutusta musiikkiteollisuuteen kuin Michaelilla, joka yhdisteli biiseissään r´n´b:tä ja rokkia tavalla, joka on koukuttanut ihmisiä yli sukupolvien. Michael Jacksonin vaikutteet siirtyvät musiikkigenrestä toiseen. Vertaa esimerkiksi näitä biisejä:

MJ: Wanna Be Startin’ Somethin’

Rihanna: Don’t Stop the Music

6. Muoti-ikoni

Michaelin tavaramerkkejä olivat paljetit, valkoinen kauluspaita, olkatoppaukset ja kiiltävät mustat kengät. Vuonna 1983 hän esitti televisiokonsertissa Billie Jean -kappaleen, jonka aikana hän nosti valkoisen hansikkaan peittämän kätensä ilmaan. Asusteesta tuli niin suosittu trendi, että eräs yhdysvaltalaiskoulu kielsi sen käytön oppilailtaan.

Lady Gagan veistokselliset asut, Justin Timberlaken lierihatut ja Katy Perryn glittersortsit ovat kaikki syntyneet Michaelin esimerkistä. Myös Jaden Smith on astellut punaisella matolla Thriller-videosta tuttu takki päällään.

Koristeelliset armeijatyyliset takit, prätkärotsit, niitit, leveälahkeiset housut ja paljettileggingsit eivät olisi koskaan päätyneet catwalkeille ilman Michaelia ja hänen nerokkaita vaatesuunnittelijoitaan.

”Michael Jackson on suurin inspiraationi. Hän oli paras, ja teen kaikkeni yltääkseni hänen tasolleen”, Justin Bieber on julistanut useissa haastatteluissa. Hän on myös käyttänyt valkoista hansikasta keikoillaan.

7. Leikattu ja meikattu mies

Michaelin ulkonäkö herätti jatkuvasti suurta kuhinaa. Suloisesta tummaihoisesta pojasta tuli vuosien kuluessa valkoihoinen, leikelty mies.

Michael turvautui plastiikkakirurgiin ensimmäistä kertaa vuonna 1979, kun hänen nenänsä murtui. Siitä alkoi leikkauskierre, jonka seurauksena kasvot muuttivat jatkuvasti muotoaan: poskipäät kohosivat, leukaan ilmestyi lovi ja nenä kaventui. Michael itse kiisti suurimman osan kauneusleikkauksista.

Vielä huomattavampi muutos oli ihonväri, joka vaaleni 1980–1990-luvun taitteessa selvästi. Michaelin epäiltiin vaalentavan ihoaan, mutta hän painotti kärsivänsä harvinaisesta valkopälvi-nimisestä sairaudesta, jossa ihoon ilmestyy vaaleita läiskiä.

”Herranjestas, en minä värjää ihoani! Käytän meikkiä tasatakseni ihon värierot. En tajua, miksi sitä udellaan niin paljon. Jos minä tapaisin taiteilija Michelangelon, en kyselisi häneltä seurustelukuvioista tai siitä, miksi hän viihtyy auringossa”, Michael sanoi Oprahin kuuluisassa haastattelussa vuonna 1993.

8. Omalaatuinen persoona

Michael Jacksonin legendaan kuuluvat oudot huhut ja tempaukset. Wacko Jackoksi pilkatun laulajan kerrottiin esimerkiksi viettävän yönsä ylipainehappikammiossa pysyäkseen nuorena.

Paparazzit ovat myös ikuistaneet Michaelin roikottamassa vauvaansa parvekkeella. Oman säväyksensä antoi lemmikkisimpanssi Bubbles, jota Michael kuljetti mukanaan jopa Japaniin.

Michael asui Kaliforniassa valtavalla Neverland-tilallaan. Peter Pania ihaillut Michael halusi omaan Mikä-mikä-maahansa kaiken, mistä hän jäi paitsi köyhässä lapsuudessaan. Alueella oli esimerkiksi huvipuisto, leffateatteri ja eläintarha.

Käytöksellään Michael on tasoittanut tietä muille oudoille julkisuuden hahmoille.

9. Kiistelty hahmo

Suurimman kohun aiheutti syytös lapsiin sekaantumisesta. Vuonna 1993 13-vuotias poika väitti Michaelin käyttäneen häntä hyväksi Neverlandissa, jossa poika vietti öitään. Syyte ratkaistiin lopulta Michaelin maksamalla 22 miljoonan dollarin korvauksella.

Kymmenen vuotta myöhemmin häntä syytettiin toisen kerran lapsen hyväksikäytöstä, mutta hänet vapautettiin kaikista syytteistä.

”Viiltäisin ennemmin ranteeni auki kuin satuttaisin lasta”, Michael sanoi tv-haastattelussa.

10. Yksinäinen erakko

Kahden avioeron jälkeen Michaelista oli tullut erakko. Sairaudet olivat pilanneet laulajan terveyden, ja lähes puoli vuosisataa mediahuomion keskipisteenä oli tehnyt tehtävänsä hauraalle mielelle. Lava oli ainoa paikka, jossa Michael sai olla oma itsensä.

Torstaina 25. kesäkuuta vuonna 2009 Michael kiidätettiin sairaalaan sydänkohtauksen takia, eikä hän koskaan enää herännyt. Selvisi, että Michaelin luottolääkäri Conrad Murray oli antanut Michaelille kuolettavan annoksen unilääkettä. This Is It -kiertueen oli määrä alkaa vain muutamaa viikkoa myöhemmin. Jää ikuiseksi kysymysmerkiksi, olisiko Michael selvinnyt yli viidestäkymmenestä uudesta keikasta, joiden oli tarkoitus kuitata laulajan velat.

Vuosien 1996–1997 History World Tour, jolla Michael vieraili myös Suomessa, jäi hänen viimeiseksi soolokiertuekseen.

11. Kuolematon tähti

Kuoleman jälkeen Michaelin mukaan nimettiin esimerkiksi yksi kuun kraatereista. Michaelin tunnetuimmista kappaleista ja koreografioista on myös koottu The Immortal -maailmankiertue.

”Elän musiikkini kautta ikuisesti”, Michael on sanonut. Sitä ei kukaan voi kiistää.

Lähteet: Wikipedia, CNN, televisiohaastattelut, Rolling Stone, Billboard, Michael Jackson – Legendan elämä 1958–2009.

Kommentoi »