Demi

Sattuuko eka kerta?

Sattuuko eka kerta?
Ensimmäinen yhdyntäkerta tuntuu jokaisesta vähän erilaiselta. Nämä asiat vaikuttavat siihen, aiheuttaako eka kerta kipua.
Julkaistu: 30.3.2015

Ensimmäinen yhdyntä saattaa sattua, koska emätintä suojaava immenkalvo repeytyy ja antaa periksi sen verran, että penis mahtuu emättimen aukosta sisään. Repeytymisen aiheuttama kipukokemus on yksilöllinen. Joillakin tytöillä immenkalvo on luonnostaan niin väljä, ettei kipua juuri tunnu. Toisinaan ensimmäisen yhdynnän aikana vuotaa verta, mutta vuoto on harvoin runsasta.

Jännittäminen voi pahentaa yhdynnän aikaista kipua. Joskus voi tuntua, ettei penis mahdu sisään. Esileikin eli yhdyntää edeltävän pussailun, halailun ja toisen hyväilyn on tarkoitus rentouttaa lantionpohjan lihaksisto niin, että kiihottuminen onnistuu. Limakalvojen liukastuminen ja kostuminen helpottavat yhdyntää.

Jos yhdyntä pelottaa, sitä kannattaa lykätä myöhemmäksi. Jos yhdyntä sattuu ekan kerran jälkeenkin, se on paras keskeyttää ja selvittää, mistä kipu johtuu. Yhdynnän ei kuulu sattua. 

Asiantuntijat: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen (2010-), gynekologi Päivi Tommola (2001-2010)

Lue lisää

Kommentoi »