Demi

Rusketunko, jos käytän aurinkorasvaa?

Rusketunko, jos käytän aurinkorasvaa?
Etsimme vastaukset ihoa polttaviin kysymyksiin ja selvitimme, mitä lyhenteet aurinkorasvan kyljessä tarkoittavat. Lue juttu ja nauti auringosta huoletta!
Julkaistu: 14.6.2016

Hellepäivän tärkeimmät varusteet ovat aurinkorasva, hattu, vesipullo ja hyvä mieli. Lähes yhtä tärkeää on tietää, mitä rasvapurkin termit tarkoittavat.

Mitä tarkoittaa SPF?

SPF (Sun Protection Factor) aurinkorasvapurkissa tarkoittaa samaa kui SK eli suojakerroin. Se viittaa tuotteessa olevaan UVB-säteilyn suojan määrään. Jos tuotteen SK eli SPF on 30, se kertoo, että voit olla auringossa 30 kertaa pitempään kuin ilman suojakerrointa. UVB-säteet pysähtyvät ihon pinnalle ja polttavat sitä. UVA-säteet puolestaan tunkeutuvat syvälle ihoon ja aiheuttavat ennenaikaista vanhenemista. UVA-suojan pitää EU:n suositusten mukaan olla vähintään 1/3 UVB-suojasta. Jos se täyttyy, tuotteessa on erikseen UVA-kuvake.

Mitä ovat synteettiset eli kemialliset suojat?

Kemiallisia suojia käytetään useimmissa markettien ja apteekkien suojavoiteissa. Ne imevät UV-säteet itseensä ja muuttavat ne iholle lämpöenergiaksi. 

Vichyn Idéal Soleil SPF 50 -aurinkosuojapuikko kulkee helposti mukana, ja sitä on kätevä lisätä korviin, nenään ja poskiin tarpeen tullen, 16,70 e.

Mikä on mineraalisuoja?

Mineraalisuojat eli fysikaaliset suojat titaani- ja sinkkioksidi muodostavat iholle ohuen kalvon, joka heijastaa säteet pois peilin tavoin. Mineraalisuojia sisältävät voiteet ovat usein melko paksuja. Luonnonkosmetiikassa käytetään vain mineraalisuojia.

Ranskalaissurffareiden suosimassa luonnonkosmetiikkamerkki Algamarisn voiteessa suojakerroin on tehokkaat 50, 27,90 e / 100 ml.

Estääkö aurinkovoide ruskettumisen?

Aurinkovoiteet eivät estä ruskettumista. Voiteet estävät haitallisen säteilyn pääsyn iholle ja sen alle. Iho ruskettuu silti ­– ehkä aavistuksen hitaammin mutta vahingoittumatta.

Vaikka päivä olisi pilvinen, UV-säteet saavuttavat sinut. LV:n kosteuttava päivävoide herkälle iholle sisältää suojakertoimen 15, 40 e / 150 ml.

MIllaista on aurinkoihottuma?

Jos aurinko saa ihon kutiamaan ja siihen nousee nokkosrokon tyyppisiä muhkuroita, kyseessä on yleensä aurinkoihottuma. Aurinkoihottumaa aiheuttavat auringon UVA-säteet. Kysy apua apteekista ja levitä kutiaviin kohtiin esimerkiksi mietoa kortisonivoidetta ja nappaa antihistamiinia. Pysy varjossa ja käytä väljiä ja keveitä mutta auringolta suojaavia vaatteita.

Kosmetiikkakin voi reagoida säteilyyn ja nostaa iholle pieniä punaisia näppyjä. Esimerkiksi aknelääkkeet voivat herkistää ihon auringolle. Lääkekuurien aikana on hyvä varmistaa lääkäriltä, pitääkö aurinkoa välttää.

Älä koskaan jätä ihoa suojaamatta ärtymisen takia. Allergisellekin sopiva Eucerinin Sun Sensitivity SPF 25 -hajustamaton geeli, 20,90 e / 150 ml.

EDIT 15.6. 2016: Juttua korjattu SPF-kohdan osalta. Täsmennetty, että SPF tarkoittaa suojaa UVB-säteiltä, ja kerrottu lisää UVA-suojasta.

Lue myös:

Kommentoi »