Demi

Rasvaan huuliani jatkuvasti, mutta ne vain kuivuvat ja kutiavat. Mistä se johtuu?

Rasvaan huuliani jatkuvasti, mutta ne vain kuivuvat ja kutiavat. Mistä se johtuu?
Näin pääset irti huulirasvariippuvuudesta ja selvität, miksi huuliasi kutittaa!
Julkaistu: 16.9.2016

1. Huulirasva voi aiheuttaa allergiaa

Jos lisäät huulirasvaa vähän väliä ja huulesi silti kutisevat ja huulten reunat rohtuvat, huulirasva luultavasti ärsyttää huuliasi, eikä kyse olekaan kuivuudesta. Ärsytys ilmenee huulten punoituksena, hilseilynä ja joskus kutinana. Kierre pahenee, kun hoidat oireita samalla huulirasvalla.

Huulirasvoissa on monia ainesosia, jotka saatavat aiheuttaa ihottumaa ja ärsytystä. Erityisesti risiiniöljyjohdokset saattavat ärsyttää huulia. Ärsytystä aiheuttavat myös hajusteet, väriaineet ja säilöntäaineet. Myös luonnonkosmetiikka voi ärsyttää yhtä lailla, sillä monille luonnonöljyille ja -tuoksuille voi olla allerginen.

2. Näin pääset eroon huulirasvariippuvuudesta

Huulten ärsyyntyminen ja huulirasvariippuvuus loppuu, kun lopetat tutun huulirasvan käytön kokonaan.

Näin pääset huulirasvariippuvuudesta eroon: Rasvaa huulet kosteutta sitovalla ja pitkävaikutteisella vaseliinilla aamuin illoin, älä useammin. Valkovaseliinia saa apteekeista, mutta esimerkiksi ruokakaupoista satava Vitalis-voide sopii myös tarkoitukseen.

Jos huulesi ovat tosi ärtyneet ne saattavat tarvita kortisonivoidekuurin. Lisää huulille mietoa, apteekista ilman reseptiä saatavaa hydrokortisonivoidetta pari kertaa päivässä noin viikon ajan. Älä lisää voidetta useammin äläkä jatka voiteen käyttöä pitempään, ellei lääkäri tai terveydenhoitaja ohjeista toisin.

3. Miten vältän kuivat huulet?

Kuivat huulet voivat olla oire myös kehon kuivumisesta tai johtua joko kylmästä viimasta tai auringosta. Muista siis juoda tarpeeksi vettä ja suojata huulet kesällä aurinkorasvalla. Talven viimalla kannattaa ennen uloslähtöä rasvata huulet rasvaiselle peruisvoiteella, vaseliinilla tai vitaliksella ja antaa imeytyä hetken.

Kaikki rohtumiselta tuntuva ei johdu kuivuudesta. Joskus se voi olla merkki sitkeästä hiivatulehduksesta ja joskus mutta harvoin b-vitamiinin puutteesta. Kannattaa siis pureutua siihen, mikä huulten rohtumisen aiheuttaa. Jos huulten tai suunpielen ärtymä on sitkeä, kannattaa käydä lääkärissä. 

Asiantuntija: nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Lue myös

Kommentoi »