Demi

Rasismi ei ole mielipide – näin taistelet vihapuhetta vastaan

Rasismi ei ole mielipide – näin taistelet vihapuhetta vastaan
Kukaan ei ole toista parempi sen perusteella, miltä näyttää tai mistä on kotoisin. Näin sinä voit auttaa luomaan ystävällisempää ilmapiiriä.
Julkaistu: 7.5.2014

Mitä vihapuhe on?

Vihapuheella hyökätään yksilöä tai ihmisryhmää kohtaan etnisen taustan, äidinkielen tai ihonvärin, sukupuolen, sukupuoli-identiteetin tai seksuaalisen suuntautumisen, uskonnon, maailmankatsomuksen tai mielipiteen, vamman tai jonkin muun ominaisuuden perusteella.

Vihapuheessa ei ole kyse pelkästä vihasta tai puheesta vaan yhteiskunnan rakenteista ja ilmapiiristä. Vihapuhe on ihmisoikeusloukkaus, joka saa voimansa yhteiskunnan eriarvoisuudesta ja siitä kumpuavasta syrjinnästä.

Mitä minä voin tehdä?

Ihan ensimmäiseksi jokainen meistä voi tarkistaa oman asenteensa. Monilla on piileviä ennakkokäsityksiä, jotka on hyvä kumota. Näin taistelet vihapuhetta vastaan:

1. Tuomitse rasismi

Rasismi ei ole mielipide muiden joukossa. Se on kimppu vihaa, pelkoa ja uskomuksia, joiden tarkoitus on alistaa ja luokitella ihmisiä. On eri asia ujostella tai tuntea olonsa epämukavaksi tuntemattomien seurassa kuin johdonmukaisesti vihata ja pelätä jotain ihmisryhmää. Myös Suomen lainsäädäntö tuomitsee rasismin. On rikos lietsoa julkisesti väkivaltaa kansanryhmää vastaan.

2. Älä yleistä

Ajatteletko, että kaikki muslimit ovat hartaita uskovaisia? Usein maahanmuuttajista, kielivähemmistöistä tai etnisistä vähemmistöistä puhutaan aivan kuin he olisivat yksi, yhtenäinen ryhmä. Todellisuudessa kaikki ihmiset kotimaahan, äidinkieleen tai kansanryhmään katsomatta ovat keskenään erilaisia.

3. Älä vaadi typeriä

Ihmisillä on oikeus noudattaa kulttuuriinsa kuuluvia tapoja niin kauan kuin se ei vahingoita muita. On vaikea kuvitella, miten esimerkiksi vaatetus tai ruokavalio voisi loukata muita. Suomalaisillakin on monenlaisia tyylejä, ruokavalioita ja tapoja.

Sopeutuminen ei ole helppoa. Suurin osa maahanmuuttajista haluaa kotiutua Suomeen, oppia kielen ja saada työtä ja ystäviä. Kuka tahansa kuitenkin tietää, että sujuvan kielitaidon saavuttaminen vie vuosikausia

Entä jos itse muuttaisit vieraaseen maahan ja sinua vaadittaisiin muuttamaan koko pukeutumistyylisi, ruokavaliosi, tapasi ja vielä kielesi?

4. Harkitse juttujasi

Ethän vain käytä homoa haukkumasanana tai kutsu tummaihoisia neekeriksi? Se, ettei itse pidä joitain sanaa haukkumasanana, ei kerro, miten muut sen kokevat. Romanit eivät kutsu itseään manneiksi, eikä kukaan venäläissyntyinen nimittäisi itseään ryssäksi. Miksi käyttää sanaa, jos tietää muiden pitävän sitä halveksuvana? 

Myös monet eri kansalaisuuksista kertovat vitsit ovat rasistisia. Vaikka juttu tuntuisi hauskalta, kannattaa miettiä, miten muut sen kokevat.

Lue myös

Kommentoi »