Demi

Rapea granola



Rapea granola

Resepti: Myslin kaltainen terveellinen herkku kruunaa niin jogurtin kuin jäätelönkin.
Teksti Janni Vanhanen
Kuvat Joonas Vuorinen

Granola (reilu litra)

  • 2 kypsää banaania (saa olla ruskeita pilkkuja)
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • ¾ dl hunajaa
  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 1 dl auringonkukansiemeniä (kuorittuja)
  • 1 ½ tl kanelia tai 1 tl jauhettua inkivääriä
  • ripaus suolaa

Lisäksi yhtä tai useampaa seuraavista: 

(yhteensä 3–4 dl)

  • 3 dl pähkinöitä, kuten manteleita tai cashew-, hassel- tai pekaanipähkinöitä
  • 2 dl kuivattuja karpaloita, rusinoita, aprikooseja tai omenoita 
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 dl kookoshiutaleita tai -lastuja

1. Viipaloi banaanit kulhoon. Lisää joukkoon öljy ja hunaja. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi.

2. Lisää kulhoon kaurahiutaleet, auringonkukansiemenet, kaneli tai inkivääri sekä suola ja sekoita. 

3. Valmistele haluamasi lisukkeet: pilko pähkinät pariin osaan ja kuutioi kuivatut aprikoosit tai omenat pieniksi paloiksi. Lisää valitsemasi ainekset kulhoon ja sekoita.

4. Ripottele seos leivinpaperille pellille hyvin ohueksi kerrokseksi ja paista 175 asteessa 30 minuuttia. Sekoita puulastalla paistamisen puolessavälissä.

5. Sammuta uuni. Riko isommat palat lastalla pieniksi muruiksi. Laita granola vielä noin 30 minuutiksi sammutetun uunin jälkilämpöön, kunnes se on rapeaa ja saanut hieman väriä. Varo polttamasta granolaa.

6. Pakkaa jäähtynyt granola ilmatiiviiseen rasiaan ja säilytä sitä huoneenlämmössä. Granola säilyy noin kuukauden.

 

Kokeile granolaa näihin

Jogurtin jalostaja

Ripottele muutama kourallinen granolaa luonnonjogurtin sekaan ja lisää joukkoon haluamiasi marjoja tai paloiteltuja hedelmiä.

Välipalaksi patukka

Muotoile granolaseos pellille patukoksi ja anna niiden olla uunin jälkilämmössä hieman pidempään kuin ohjeen puoli tuntia. Pakkaa palat rasiaan ja nauti välipalana tai eväänä.

Jäätelön ylennys

Ripottele granolaa jäätelöannoksen pinnalle tai sekoita sitä hieman pehmeän jäätelön joukkoon. Nauti heti ennen kuin granola pehmenee.

Julkaistu: 15.1.2015