Demi

Perusta leffakerho

Perusta leffakerho
Haluatko kartuttaa elokuvasivistystäsi? Perusta leffakerho näiden teemojen ympärille ja elokuvatietietämyksesi on taattu.
Kuvat
Julkaistu: 11.2.2013

Ensimmäinen elokuva tehtiin vuonna 1885. Se, mitkä leffat kuuluvat elokuvasivistykseen, on melkein yhtä vanha kysymys kuin elokuva itsessään. Yhden mielestä elokuvasivistyksen kulmakiviin kuuluvat eurooppalaiset mykkäfilmit, toisen mielestä jokaisen kuuluisi nähdä kaikki Disneyn piirretyt. Leffasivistystään voi kartuttaa erikoistumalla yhteen genreen, vaikkapa splatter-kauhuun tai musikaaleihin, tai tutustumalla laajasti yhden ohjaajan, kuten Woody Allenin tai David Lynchin tuotantoon. Tässä muutama listaus, jonka ympärille voi perustaa oman sivistävän leffakerhon.

Katsojan valinta

Internetin laajin elokuvatietokanta imdb.com ylläpitää listaa katsojien suosikeista. Sen kärjessä on ollut jo pitkään Rita Hayworth - Avain pakoon (1994).

Kriitikon valinta

Sight and Sound -lehti järjestää kriitikoiden kesken parhaan elokuvan äänestyksen kerran vuosikymmenessä. Vuonna 2012 listan kärkeen nousi Vertigo (1958).

Katso koko top 50 -lista.

Akatemian valinta

Parhaan elokuvan Oscarin voittaneet ovat varmoja valintoja. Viime vuonna voitti mykkäelokuva The Artist.

Katso listaus parhaista elokuvista.

Esimerkiksi James Deanin tähdittämä Edenistä itään kuuluu monen mielestä pakko katsoa -leffojen joukkoon. Se esitetään Yle Teeman Kino Klassikoissa 7.4. 

Kommentoi »