Demi

Perusta improvisaatio-ryhmä

Perusta improvisaatio-ryhmä
Muistatko tämän tyypin? Kokeile oman hahmon luomista ja muita impro-harjoituksia kavereiden kanssa näillä vinkeillä.
Julkaistu: 19.12.2013

Improvisaatio on vaativa, mutta hervottoman hauska laji, joka vapauttaa tunnelman ja kehittää esiintymistaitoja. Perusta improryhmä, joka kokoontuu hassuttelemaan kerran viikossa, tai kokeilkaa improvisaatiota tyttöjenillassa. Nauru on taattu!

Näillä harjoituksilla pääsette alkuun:

Pikakelaus: Ensin improtaan kahden minuutin kohtaus. Sitten sama kohtaus esitetään aina nopeammin: minuutissa, 45 sekunnissa, 30 sekunnissa ja lopulta 10 sekunnissa.

Tyylilajit: Katsojat saavat huudella kesken kohtauksen, millä tyylillä improajat näyttelevät. Onko käynnissä trilleri, musikaali vai Salatut Elämät? Tyylilaji vaihtuu lennosta.

Aakkoset: Kohtauksen ensimmäinen puhuja aloittaa repliikkinsä a-kirjaimella, esimerkiksi: ”Aivan ihana päivä.” Seuraava repliikki alkaa b:llä, kolmas c:llä ja niin edespäin ö:hön saakka.

Istuu, seisoo, makaa: Kohtauksessa on kolme näyttelijää, joista yhden täytyy koko ajan istua, yhden seisoa ja yhden maata. Asemia pitää vaihdella usein ja niin, että se sopii kohtaukseen.

Kirjoitetut repliikit: Kaikki kirjoittavat lapuille repliikkejä näyttämättä niitä toisilleen. Taitellut ja sekoitetut laput jaetaan improajille, joiden pitää saada repliikit istumaan kohtaukseen. Repliikki täytyy sanoa heti, kun on lukenut sen.

Salainen ammatti: Yhdelle improajista päätetään ammatti, jota hän ei itse tiedä. Aletaan näytellä kohtausta, jonka aikana improajan on saatava ammattinsa selville. Kohtaus loppuu, kun hän arvaa oikein.

Vinkki: Sopikaa ennen jokaista kohtausta, keitä hahmot ovat ja missä ollaan, esimerkiksi pappi ja morsian kirkossa. Vuorotelkaa katsojia ja improajia. Yrittäkää sisällyttää kohtauksiin paljon fyysistä tekemistä, sillä puhuvat päät ovat tylsää katsottavaa.

Kiinnostaako improvisaatio? Teatteri-improvisaatiota voi harrastaa esimerkiksi harrastajateattereissa ja työväenopiston kursseilla. Tutki paikkakuntasi tarjontaa netistä. Kirjastosta löytyy kirjoja, joista löytyy lisää erilaisia improvisaatioharjoituksia. 

Kommentoi »