Demi

Patti alapäässä? Tästä se johtuu

Patti alapäässä? Tästä se johtuu
Alapäähän ilmestyvä pieni patti on usein harmiton. Lue, miksi patteja ilmestyy ja milloin kannattaa mennä lääkäriin.
Julkaistu: 25.3.2016

Syynä usein tulehtunut rauhanen

Patti voi johtua talirauhastulehdukselta, jos näppy on kipeä ja siitä tulee verta. Sekä tyttöjen että poikien sukuelimissä on paljon erilaisia ihorauhasia, ja samanlaisia rauhasia on esimerkiksi kasvoissa. Rauhaset voivat tukkeutua, jolloin ne tuntuvat suurentuneilta ja tavallista kovemmilta. Patti voi tämän jälkeen tulehtua eli muuttua punoittavaksi ja aristavaksi.

Vältä puristelua

Patteja tulee joskus kaikille, eikä niiden taustalla ole välttämättä mitään erityistä syytä. Talipatit paranevat usein itsestään. Niitä ei kannata puristella, ettei tulehdus pahene. Jos puristelemaan kuitenkin ryhtyy, se pitää tehdä puhtain sormin ja puhdistamalla iho ennen ja jälkeen desinfiointiaineella. Apteekit myyvät Sibicort-voidetta, jossa on tulehdusta lievittävää kortisonia ja bakteereita tappavaa ainetta. Voidetta voi taputella ohuesti aamuin ja illoin aristavalle patille.

Alapää tarvitsee happea

Kaiken kaikkiaan sukuelinten herkkä iho ja limakalvo pitävät ilmavista, hengittävistä vaatteista ja vesipesuista. Hankaus, hautovat vaatteet, sheivaus tylsällä terällä ja jatkuva pikkuhousunsuojien käyttö lisäävät ihon ärtymisen, kutiamisen, hiivatulehduksen sekä erilaisten rauhastulehdusten riskiä. Lääkäriin kannattaa hakeutua, jos tulehtuneita patteja on kymmeniä tai jos yksittäinenkin patti on sormenpään kokoinen, kipeä ja punoittaa isolta alueelta.
Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Lue lisää

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

2 kommenttia