Demi

Parhaat vinkit ylioppilaskirjoituksiin

Parhaat vinkit ylioppilaskirjoituksiin
3 vinkkiä: Kokeile näitä mullistavia opiskelutekniikoita, niin tieto tarttuu pian huomaamatta mieleesi.
Julkaistu: 10.9.2013

Menestyt opiskelussa, kun matkit huippuja ja saat muut uskomaan itseesi. Parhaat opiskelutekniikat eivät perustu istumalihaksiin vaan mielikuvaharjoitteluun.

1. Zoomaa tärkeisiin asioihin

Mielikuvaharjoittelua voi käyttää oikeastaan mihin tahansa asiaan, joka on jotenkin mahdollista visuaalistaa. Sulje silmäsi ja luo mielikuva vaikkapa Välimeren kartasta, johon sijoitat merten nimet. Jos mielikuva on kaukana ja pieni, suurenna sitä ja sijoita se näkökenttäsi keskelle. Kuvittele värit oikein kirkkaina. Mitä vaikuttavampi mielikuva, sitä paremmin se jää mieleesi.

Voit käyttää samaa tekniikkaa käänteisesti, jos haluat unohtaa vaikkapa jonkun ikävät sanat. Sulje silmäsi ja kuvittele mielessäsi, miten hän ilkeilee sinulle. Käännä sitten mielessäsi äänenvoimakkuus nollalle ja näe, miten hän aukoo suutaan mutta mitään ei kuulu. Vaihda vielä mielikuvan värit mustavalkoisiksi ja siirrä kuvitelmaa itsestäsi kauemmas niin, että se pienenee. Näin myös asian painoarvo mielessäsi vähenee.

2. Ankkuroi muistamisfiilis

Monet muistavat esimerkiksi ensisuudelmastaan paljon yksityiskohtia, kuten hajuveden tuoksun tai taustamusiikin. Myöhemmin sama ärsyke tuo muiston mieleen vaikka kaupassa tai bussissa. Tunteiden ja ajatusten ankkurointia voi tehdä myös tietoisesti. Kun luet kokeeseen, odota sellaista hetkeä, kun sinulla on keskittynyt ja osaavainen olo. Keskity sitten johonkin asiaan ympäristössä: musiikkiin, pehmeään sänkyyn selkäsi alla tai paina vaikka kevyesti kyynärpäätäsi. Tiedosta samalla, mitä olet lukemassa.

Koetilanteessa pystyt palauttamaan oppimistilanteen mieleesi joko hyräilemällä mielessäsi kappaletta, muistelemalla sängyn pehmeyttä tai painamalla kyynärpäätäsi.

3. Vie asiat tuttuun paikkaan

Pitkien listojen ulkoa opettelussa mielikuvat ovat hyvä apu. Päätä ensin jokin tuttu tila, jossa on paljon huoneita, vaikkapa mummola tai kotitalosi. Myös tuttu koulureitti ajaa saman asian.

Jos opeteltavana on esimerkiksi alkuaineiden jalokaasut, vie ryhmän ensimmäinen alkuaine helium haluamaasi tilaan. Voit keksiä sille visuaalisen kielikuva, vaikkapa ilmapallon. Kuvittele ilmapallo sitten olohuoneeseen. Paina mielikuva mieleesi, etene viereiseen huoneeseen ja kuvittele sinne seuraava jalokaasu neon esimerkiksi neonkeltaisina bikineinä naulakossa.

Parhaiten mieleen jäävät naurattavat, oudot ja härskit asiat. Heliumpallonkin voi kuvitella pelleksi pukeutuneen opettajasi käteen.

Asiantuntija: apulaisrehtori ja NLP-kouluttaja Tiina Luomanen

Lähteet: Kaisa Leitola: Oppimisen NLP (Tammi 2001), Veli-Matti Toivonen & Matti Kiviaho: Tässä suhteessa – Erilaisuus, yhteys ja yhteistyö -NLP vuorovaikutuskirja (Mielikirjat 1998)

Kommentoi »