Demi

Parhaat vinkit leivontaan

Parhaat vinkit leivontaan
Näillä nikseillä opit erottamaan keltuaisen valkuaisesta ja tekemään täydellisen taikinan.
Julkaistu: 19.11.2013

Valitse oikeat välineet

➤ Ota kaikki ohjeessa mainitut ainekset ja välineet esille ennen aloittamista. Tarkista myös työvaiheet. On ärsyttävää huomata kesken leipomisen, että kakun pitääkin antaa hyytyä yön yli.

➤ Voitele vuoka jo ennen leipomisen aloittamista. Helppo tapa on ottaa pala rasvaa talouspaperiin ja pyyhkiä sillä astian sisäpinnat.

➤ Mittaa huolella. Tarkkuus on leivonnassa tärkeämpää kuin ruuanlaitossa. Silmämääräisesti mitattuna vaikkapa leivinjauhetta voi vahingossa lorahtaa liikaa, jolloin kakku kyllä nousee hyvin, mutta lässähtää, kun sen ottaa uunista. Teelusikka ja ruokalusikka reseptissä tarkoittavat mittasarjan mittoja, eivät tavallisia aterimia.

➤ Varmista, että vatkauskulho ja vatkain ovat täysin puhtaita ja kuivia. Rasvaisessa ja kosteassa kulhossa munat ja kerma eivät vaahtoudu. Muovikulhoon jää helposti rasvaa.

Vaivaa täydellinen taikina

➤ Rasva ja munat vatkautuvat parhaiten huoneenlämpöisinä, joten ota ne ajoissa jääkaapista. Munat voi lämmittää laittamalla ne hetkeksi kuumaan vesiastiaan.

➤ Käytä sulatettua rasvaa vasta kun se on kunnolla jäähtynyt. Kuuma rasva reagoi muiden ainesten kanssa ja muuttaa taikinan rakennetta, jolloin esimerkiksi leivinjauhe menettää tehonsa.

➤ Vanhat kananmunat vaahtoutuvat paremmin kuin tuoreet. Jos et ole varma tuoreudesta, laita muna kylmään veteen. Tuore muna pysyy pohjalla. Jos muna kelluu, riko se ensin ja haista sisusta ennen käyttöä.

➤ Mitä kauemmin jaksat vaivata pullatai sämpylätaikinaa, sitä vähemmän jauhoja tarvitset ja sitä parempi taikinasta tulee.

➤ Tuorehiiva ja kuivahiiva eivät ole sama asia. Tuorehiiva sekoitetaan kädenlämpöiseen veteen. Liian kuumassa vedessä hiiva kuolee. Kuivahiiva taas sekoitetaan ensin jauhoihin ja sitten hieman kättä lämpimämpään veteen.

Paista sopivassa lämmössä

➤ Taikina kohoaa parhaiten lämpimässä ja vedottomassa paikassa. Voit kääräistä kulhon muovipussiin tai laittaa sen lämpimällä vedellä täytettyyn lavuaariin. Peitä silloin kulho puhtaalla leivinliinalla, ettei se kuivu.

➤ Kokeile voidella kohonneet pullat kananmunan sijaan voisulalla, maidolla, sokerivedellä tai kahvilla.

➤ Keltuainen on helppo erottaa valkuaisista rikkomalla muna lautaselle. Laita lasi keltuaisen päälle ja valuta valkuainen reunojen yli kulhoon.

➤ Valitse oikea paistotaso uunissa. Ohuet leivonnaiset, kuten keksit, paistetaan uunin yläosassa, paksut leivonnaiset, kuten piirakat, alaosassa.

➤ Muista, että paistoaika riippuu uunista. Uusi uuni paistaa tehokkaammin ja ajat voivat olla lyhyemmät, vanhemmassa uunissa taas pidemmät. Jos paistat kiertoilmalla, laske ohjeen lämpötilaa noin 25 asteella.

Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Demin numerossa 10/12.

Kommentoi »