Demi

Pänttää paremmin – näin helpotat luku-urakkaa

Pänttää paremmin – näin helpotat luku-urakkaa
Top 3: Hukutko koulukirjojen alle? Lue neuvot, jotka helpottavat kokeisiin lukemista.
Julkaistu: 18.3.2014

Näyttelijä Eva Longoria ajattelee, että opiskelu kannattaa. Täydelliset naiset -sarjan tähti valmistui viime vuonna maisteriksi.

Näillä vinkeillä helpotat pänttäämistä, kun koesuma alkaa uuvuttaa tai tuntuu, ettei kaikki tieto vain pysy päässäsi. Opettele ensin tiivistämään. Sen jälkeen opit mitä vain.

1. Alleviivaa yksi sana.

Kun luet uudesta aiheesta, tärkeiltä tuntuvien asioiden alleviivaaminen auttaa keskittymään lukemiseen. Päntätessäsi voit kokeilla alleviivata lauseen sijaan ainoastaan tärkeimmän sanan. Se auttaa erottamaan olennaisen. Myöhemmin voit palauttaa asiat mieleen sivua silmäilemällä.

2. Vastaa kysymyksiin.

Esimerkiksi historian ja uskonnon opiskelussa on tärkeää ymmärtää asiayhteyksiä. Kun luet tärkeästä tapahtumasta, kirjoita muistilapulle lyhyet vastaukset seuraaviin kysymyksiin: Kuka? Mitä? Missä? Milloin? Kenen kanssa? Miksi? Mitä siitä seurasi? Jos osaat vastata kaikkiin kysymyksiin, olet ymmärtänyt lukemasi. Koetilanteessa kysymyslistaloru on helppo palauttaa mieleen ja voit tarkistaa, oletko vastannut aiheeseen kokonaisuutena.

3. Kiteytä kappale.

Kun luet yhden kappaleen, kokeile tiivistää sen sisältö tai aihe yhteen sanaan tai lyhyeen lauseeseen. Näin joudut miettimään, mikä on tekstissä keskeistä eli “mistä tässä puhutaan”. Samalla keräät itsellesi listaa keskeisistä asioista ja tulet tiivistäneeksi koealueen. Kertaaminen ennen koetta on helppoa keräämäsi listan avulla

Lue Demi.fistä myös muita vinkkejä opiskeluun:

Kommentoi »