Demi

Päästäkää Kesha vapaaksi

Päästäkää Kesha vapaaksi
Kesha on joutunut keskelle kammottavaa oikeustaistelua. Samalla laulaja on upea esimerkki kaikille, jotka ovat joskus joutuneet häiriköinnin kohteeksi.
Julkaistu: 26.2.2016

Tästä on kyse

Muistatko vielä Keshan? 28-vuotias Kesha Rose Sebert tuli tunnetuksi värikkäästä tukasta, upeista paljettiasuista ja hiteistään Tik Tok, We R Who We R ja Die Young

Viime vuosina lukuisia musiikkialan palkintoehdokkuuksia saanut Kesha on pysynyt piilossa julkisuudelta. Hän on käynyt raastavaa oikeustaistelua, joka ei näytä päättyvän hyvin.

Dr Luke eli Lukasz Gottwald solmi sopimuksen Keshan kanssa vuonna 2005. Kesha jätti lukion kesken ja muutti Nashvillestä Los Angelesiin. Keshan mukaan Dr Luke alkoi pian käyttäytyä väkivaltaisesti, pakotti Keshan kokeilemaan erilaisia päihteitä ja käytti tätä seksuaalisesti hyväksi. Kesha hakeutui hoitoon syömishäiriöpoliklinikalle tammikuussa 2014, jolloin Keshan äiti syytti Dr Lukea tyttärensä sairastumisesta.

There are people all over the world who love you @KeshaRose. And I can say truly I am in awe of your bravery.

— Lady Gaga (@ladygaga) 19. helmikuuta 2016

Keshan syyte Dr Lukea vastaan nousi julkisuuteen lokakuussa 2014. Hänen mukaansa tuottaja uhkaili aiemmin tuhoavansa Keshan uran ja tämän perheen, jos hän puhuisi asiasta. Kesha alkoi kuitenkin pelätä henkensä puolesta ja päätti vihdoin jakaa tarinan kokemistaan kauhuista.

Kuinka Keshalle kävi?

Keshalla on vain yksi toive: päästä eroon sopimuksesta, joka pakottaa hänet jatkamaan yhteistyötä Dr Luken kanssa. Myös levy-yhtiö Sony on syytettyjen listalla, sillä se on tehnyt sopimuksen Dr Luken Kemosable-yhtiön kanssa. Sony kuitenkin sanoo, että se ei voi tehdä asialle muuta kuin tarjota Keshalle toista tuottajaa.

My heart is with @KeshaRose. 💜

— Ariana Grande (@ArianaGrande) 19. helmikuuta 2016

Kaiken huipuksi Dr Luke on nosti itse kaksi syytettä Keshaa vastaan. Niiden mukaan Kesha koettaa äitinsä kanssa mustamaalata Dr Lukea päästäkseen eroon sopimuksesta, jonka mukaan Keshan pitäisi tehdä kuusi albumia. Toinen syytteistä on jo kumottu, toinen odottaa yhä päätöstä.

Helmikuussa Kesha sai kuulla tuomarilta, ettei hänellä ole riittävästi näyttöä kaltoinkohtelusta. Sopimus Dr Luken kanssa siis säilynee. Oikeudenkäynti jatkuu toukokuussa.

21. 02ta 2016 klo 19.54 PST

Usko Keshaa

Kerrataanpa vielä. Kesha sanoo, että häntä on pahoinpidelty henkisesti ja fyysisesti vuosikymmenen ajan. Peloissaan hän on vaiennut ja tehnyt sen, mitä tuottaja on vaatinut häneltä. Kun Kesha vihdoin pitää puoliaan, sekä hyväksikäyttäjä että oikeus pitävät häntä valehtelijana. Miten heillä on pokkaa?

standing with @KeshaRose through this traumatic, deeply unfair time. send good vibes her way everyone

— Lorde (@lorde) 19. helmikuuta 2016

Oikeuden päätös puhuu karua kieltä siitä, miten naisiin edelleen suhtaudutaan viihdemaailmassa ja muillakin elämänaloilla. Dr Luke on vaikutusvaltainen ja menestynyt mies, joka on asemansa turvinut voinut kohdella Keshaa miten huvittaa. Dr Lukella on kaikki langat käsissään, sillä hän määrää niin Keshan musiikista kuin tuloista.

Seksuaalinen hyväksikäyttö on yhteiskunnassa edelleen tabu, ja usein uhri vaikenee häpeän vuoksi. Esimerkiksi Lääppijä-kampanja on osoittanut, kuinka moni on kokenut ahdistelua kertomatta siitä kellekään. Kesha oli uskomattoman rohkea puhuessaan julkisesti omasta kokemuksestaan ja näytti tärkeää esimerkkiä monelle samanlaisessa tilanteessa olevalle.

#FreeKesha 💗 this is only gonna make you stronger, you brave and beautiful girl. Prayers are with you 🙏🏼 @KeshaRose

— Demi Lovato (@ddlovato) 20. helmikuuta 2016

Onneksi valtava joukko muita artisteja on noussut Keshan tueksi ja hashtag #FreeKesha leviää sosiaalisessa mediassa. Taylor Swift lahjoitti 250 000 dollaria Keshan oikeuskäyntikuluihin ja muun muassa DJ-tuottaja Zedd on luvannut tehdä musiikkia Keshan kanssa, jotta hän pääsee eroon Dr Lukesta. Eräs fani on myös perustanut joukkorahoitussivuston, jossa kerätään varoja Keshan vapauden ostamiseksi.

Taylor Swift has just generously donated $250,000. to Kesha, as a show of support during this difficult time.AMAZING!!

— keshas mom (@grannywrapper) 22. helmikuuta 2016

Keshalle tuki on ollut korvaamatonta, ja hän kiitti kaikkia avusta Twitter-postauksellaan. 

Usko Keshaa: ahdistelusta kannattaa puhua, aina. Häirikkö on se, jonka pitää hävetä, ei sinun.

1 kommentti