Demi

Opi tekemään päätöksiä

Opi tekemään päätöksiä
Mitä haluaisin opiskella? Pitäisikö minun erota kullastani? Opettele tutkimaan tunteitasi, niin löydät ratkaisut tärkeisiin pulmiin.
Julkaistu: 19.1.2015

Kirjoita lapulle myös huonot vaihtoehdot

Ihminen ajattelee hurjan paljon kaikenlaista. Sinunkin mieleesi putkahtaa joka päivä arviolta 60 000 ajatusta. Osa niistä lipuu unohduksiin huomaamatta, mutta tärkeimpiä mietteitä kannattaa pysähtyä pohtimaan.

➤ Kirjoita vaihtoehdot lapuille. Siten näet selkeästi nenäsi edessä, että esimerkiksi opiskelupaikka ja välivuosi ovat omat vaihtoehtonsa. Laputtamisen hyöty on, että vaihtoehdot ovat näkyvästi erillään. Niitä voi pyöritellä käsissä, laittaa tärkeysjärjestykseen tai heittää roskiin, jos huomaat, ettei jokin lappu kuulu joukkoon.

➤ Pohdi idean lähdettä. Oman halunsa unohtaa helposti, jos toiset painostavat. Elämässä tärkeintä ei ole totella muita. Kirjoita, kenen sanelemia vaihtoehdot ovat. Kenen kanssa tästä on ollut puhetta? Kuka ilahtuisi eniten, jos tekisin näin? Isä, kaverit vai minä itse? Vaikka vaihtoehto ei olisi itse keksimäsi, sitä ei tarvitse välttämättä hylätä. Mieti vain sitäkin tarkemmin, haluatko toimia niin. Mitä iloa siitä on sinulle?

➤ Käy laput uudelleen läpi. Katso lappuja yksitellen ja kirjoita niihin, miksi haluat tai et halua valita niitä. Miksi-kysymykset käynnistävät ajatusketjun, joka auttaa erittelemään tunteita. Kun tietää, miksi mikäkin kiinnostaa, on helpointa valita omin ja tärkein vaihtoehto. Miksi harrastus kiinnostaa? Antaako se jotain, mitä olet aina halunnut oppia? Jos pohdit seurustelua, mieti, millaisen ihmisen kanssa haluat olla. Miksi? Onko vierelläsi sellainen ihminen?

Kokeile edes kerran

Kaikista parhaiten asioita selkeyttää, kun testaa vaihtoehtoja käytännössä. Kokeilemalla pystyy näkemään, kuulemaan ja tuntemaan asiat tosielämässä. Eikä se velvoita mihinkään.

➤ Tutki, mikä on ensimmäinen askel. Kun ottaa selvää uudesta asiasta, päässä alkaakehkeytyä hyödyllisiä ajatuksia. Samallajoudut valitsemaan, mitä selvittää, keneltäkysyä ja kiinnostaako asia tarpeeksi, jotta jaksat nähdä vaivaa. Ala etsiä esikuvia ja auttajia. Mikä oli kuuluisan valokuvaajan ensimmäinen askel huipulle? Keneltä voisit kysyä, pääsetkö kokeilemaan kuvien ottamista studiolla?

➤ Kokeile ainakin kerran. Vaikkei koulun tet-jakso tai työharjoittelu olisi ajankohtainen, voit mennä kiinnostavalle työpaikalle kysymään, saatko tulla päiväksi tutustumaan. Kiinnostavalle rinnakkaisluokkalaiselle voi sanoa moi ja harrastuksen alkeistunnille voi mennä ilman sitoumuksia. Tarkkaile, miltä ensimmäinen askel tuntuu. Tahdotko tietää, mitä ensi kerralla tapahtuu, jos jatkat? Haluaisitko oppia tämän taidon?

➤ Mieti epäröinnin syitä. Jos kokeilusta jää ikävä fiilis, mieti, mistä se johtuu. Onko syy niin painava, että haluat unohtaa koko homman? Jos tuntui, ettet osannut mitään, voitko ehkä oppia asian myöhemmin? Muista, ettet voi loistaa taidoillasi yhden päivän kokeilun jälkeen. Ja vaikka päätyisitkin sulkemaan vaihtoehdon pois, tunnet itsesi taas vähän paremmin.

Lisää vinkkejä päätöksentekoon

3 kommenttia