Demi

Opi kuuntelemaan huolia

Opi kuuntelemaan huolia
Unohda ystävän ongelmien ratkominen ja keskity kuuntelemaan Demin vinkkien avulla.
Julkaistu: 23.8.2013

Kuuntele toisen huoli loppuun

Jos keskeytät ja vaihdat aihetta, kaveri ajattelee, ettei sinua kiinnosta hänen huolensa, ja kokee itsensä torjutuksi. Anna siis ystävän kertoa asiansa loppuun asti ja kommentoi vasta sitten sitä. Kuuntelemalla osoitat ystävälle, että hänen onnellisuutensa on sinulle tärkeää.

Kysy ystävältä lisää asiasta

Voit pohjustaa kysymyksiäsi sanomalla, ettei hänen tarvitse kertoa asiasta enempää, jos hän ei halua. Kyselemällä annat toiselle luvan puhua aiheesta enemmän.

Älä vähättele hänen huoltaan

Pahinta on naurahtaa, että eihän tuo vielä mitään, sillä eräälle tutullesi kävi vielä kahta kauheammin. Kommentti ei saa kaveria huolehtimaan omasta elämästään vähemmän, vaan tuntemaan itsensä mitättömäksi.

Neuvo harkiten

Jos sinulle on käynyt ihan samalla tavalla, voit kertoa siitä kaverille ja sanoa, miten itse teit vastaavassa tilanteessa. Neuvoja kannattaa kuitenkin antaa varoen, etenkin ihmissuhdeasioissa. Jokainen ihmissuhde on niin erilainen, ettet voi tietää ongelman kaikkia puolia, jolloin pahimmillaan vain pahennat tilannetta neuvomalla.

Jos et osaa sanoa mitään, sano se rohkeasti ääneen

Luultavasti ystävä ei edes halua neuvoja, vaan vain purkaa mieltään. Pelkästä puhumisesta on kaverille hyötyä: sanallistaessaan ongelmansa ystäväsi pystyy katsomaan elämäänsä eri näkökulmasta.

Sinun ei tarvitse ratkaista mitään

Sinun pitää vain osata olla oikeassa paikassa hiljaa. Juju on siinä, että antaa toisen puhua, nyökkäilee välillä empaattisesti ja sanoo: ”Niin.”

Asiantuntija: Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiön nuorisopsykologi Maaria Kurki.

Kommentoi »