Demi

Opi käsittelemään hankalia tyyppejä

Opi käsittelemään hankalia tyyppejä
Kaikkien elämässä on ainakin yksi ankeuttaja. Näin pärjäät vaikeiden ihmisten kanssa.
Julkaistu: 14.3.2016

1. Katso peiliin.

Mieti, vaikuttaako tyyppi vaikealta vain sinun silmissäsi. Jos muut tulevat toimeen hänen kanssaan, yritä jäljittää syy, miksi juuri sinä ärsyynnyt. Muistuttaako hänen hyökkäävä puhetapansa sinua tiukasta ala-asteen opettajasta? Saatat tajuta, että sinua kiusaakin vain yksi piirre, ei koko tyyppi. Usein ihmisessä voi myös ärsyttää jokin samanlainen ominaisuus kuin itsessä.

2. Asetu tylyttäjän asemaan.

Toisen tyly käytös on helppo ottaa henkilökohtaisesti. Todellisuudessa se on usein ajattelemattomuutta. Jos esimerkiksi kaverisi jättää velan maksamatta, yritä asettua hänen asemaansa ja miettiä, mistä se johtuu. Ehkä kaverilla on huono rahatilanne eikä hän kehtaa myöntää sitä. Törkeää käytöstä ei tarvitse hyväksyä, mutta roolileikki auttaa sinua tarkastelemaan tilannetta myös kaverin näkökulmasta.

3. Joukossa on voimaa.

Vaikeiden tyyppien käytöstä siedetään yleensä aivan liian pitkään. Jos kaveriporukassasi joku vaikkapa valittaa kaikesta, kerro ensin muille kavereillesi, miltä ankea käytös sinusta tuntuu. Pohtikaa yhdessä, milloin asia kannattaa ottaa puheeksi. Älkää hyökätkö rajusti vaan kertokaa, kuinka kurja olo teille tulee jatkuvasta valittamisesta.

4. Käy pelkoja päin.

Hankala ihminen voi tuntua jopa pelottavalta, sillä hän saattaa vastata kritiikkiin ilkeästi. Huumori toimii usein paremmin kuin maltin menettäminen, sillä se yllättää vastapuolen. Jos esimerkiksi luokallasi on tyyppi, joka suuttuu helposti, voit seuraavalla kerralla hänen raivotessaan esittää liioitellun pelästynyttä. Oikeassa kohdassa heitetty vitsi voi laukaista tilanteen.

5. Faktat esiin.

Etenkin jos ankeuttaja on läheinen ihminen, ongelmasta puhuminen voi olla vaikeaa. Esimerkiksi jatkuvasti nalkuttava isäpuoli saattaa vähätellä käytöstään ja kääntää asian sinun syyksesi. Pidä silloin päiväkirjaa tilanteista, jolloin henkilön toiminta on ollut epäreilua. Merkitse ylös tarkka päivä ja aika, jolloin mielesi pahoittui. Faktoja vastaan hankalinkaan tyyppi ei voi väitellä.

Hankalaa käytöstä voi sietää kolme kertaa. Sen jälkeen kyseessä on enemmän sääntö kuin poikkeus, ja asialle kannattaa tehdä jotain!

Asiantuntija: psykologi Satu Kaski

Lue myös:

Kommentoi »