Demi

Onko opettajani kiusaaja?

Onko opettajani kiusaaja?
Kiusaamisen rajoja on vaikea vetää, varsinkin jos koulukiusaaja on opettaja eikä toinen oppilas. Näin tunnistat kiusaamisen ja puutut siihen.
Julkaistu: 23.1.2015

Joskus voi olla vaikea tietää, mikä on kiusaamista ja mikä ei. Ihmisten käsitykset samasta tapahtumasta voivat olla hyvin erilaisia. Opettajan työhön kuuluu järjestyksen pitäminen ja oppilaiden töiden arviointi. On normaalia pahoittaa joskus mielensä, kun ei esimerkiksi onnistunutkaan kokeessa kuten tahtoi.

Kiusaamista on se, että yhtä ihmistä kohdellaan toistuvasti ja tahallaan ilkeästi. Tuntomerkit ovat samat, oli kiusaaja kuka tahansa. 

OPETTAJA EI SAA:

– nöyryyttää oppilasta, vitsailla hänen heikkouksillaan, saada mielivaltaisia raivonpuuskia tai jaella suhteettomia rangaistuksia.

– jättää puuttumatta koulukiusaamiseen. Sekin on kiusaamista. Hyvän opettajan läheisyydessä kenenkään ei tarvitse pelätä.

– antaa asenteensa näkyä arvosanoissa. Kaikki ihmiset eivät tykkää toisistaan, mutta se ei oikeuta epäreilua käytöstä.  

– viihdyttää muita oppilaita yhden oppilaan epäonnistumisella edes huumorin varjolla. Hauskaksi tarkoitettu juttu voi loukata yhtä ja huvittaa toista.

VAADI APUA:

– Jos tilanne ei ole kovin paha, juttele siitä suoraan opettajallesi. Jos esimerkiksi arvosanasi tuntuvat epäreiluilta, kysy asiallisesti, mikset ole saanut parempia numeroita. Todennäköisesti opettaja arvostaa sitä, että olet kiinnostunut koulusta.

– Et voi saada apua, ellei kukaan tiedä tilanteesta. Jos kiusaaminen on jatkuvaa, kerro siitä kouluterveydenhoitajalle, vanhemmalle tai sellaiselle opettajalle, johon luotat. Jos yhdelle ihmiselle kertominen ei auta, kerro toiselle. Ole sinnikäs!

– Jos koulussa järjestetään keskustelutilaisuus kiusaamisesta, tarvitset mukaasi luotettavan aikuisen. Et voi pitää yksin puoliasi opettajaa vastaan, koska hän on töissä valta-asemassa sinuun.

– Opettaja on töissä koulussa, ja hänen esimiehellään rehtorilla on velvollisuus puuttua kiusaamiseen. Myös rehtorilla on esimies, kunnan koulutoimen johto, jonka puoleen vanhempasi voivat kääntyä, jos tilanne ei selviä.

– Jos tilannetta ei muuten saada ratkaistua, sinun kannattaa harkita luokan tai koulun vaihtamista.

– Kiusaaminen jättää syvät jäljet. Häpeä, viha ja avuttomuuden tunne voivat vaivata pitkään. Jälkikäteenkin kannattaa hakea apua. Puhu kiusaamisesta ystäville, perheenjäsenille tai soita vaikka auttavaan puhelimeen. Kokemusten jakaminen helpottaa oloa.

– Älä syytä itseäsi. Kiusaaminen ei ole sinun vaan kiusaajan vika.

Asiantuntija: koulupsykologi Annarilla Ahtola

Julkaistu Demissä 12/2010 

Lue lisää koulukiusaamisesta:

Kommentoi »