Demi

Onko minulla ruusufinni, mustapää, finni - vai jokin muu?

Onko minulla ruusufinni, mustapää, finni - vai jokin muu?
Tämä pieni sanakirja auttaa sinua tunnistamaan, mikä näppylä naamassasi nököttää ja miten voit sitä hoitaa.
Kuvat
Julkaistu: 20.11.2015

Valkopää eli komedo

Kun talirauhanen tukkeutuu, syntyy vähitellen näppylä. Talirauhasen tali ja ihon sarveissolut muodostavat pienen nystyrän talirauhasen suuaukolle ja syntyy valkopää. Talirauhasen tukkivaa tulppaa kutsutaan komedoksi. Komedoissa elää bakteereita. Jos bakteerit lisääntyvät voimakkaasti, talirauhasen tiehyt tulehtuu ja muodostaa pienen märkäpään. Se tunnetaan komedoaknena.

Miten valkopäistä pääsee eroon? Kaikille tulee valkopäitä joskus, ja niitä hoidetaan pesemällä iho sille soveltuvalla kasvojenpesuaineella meikinpoiston jälkeen. Näppyjä voi myös kuivattaa kaupoista ja apteekeista saatavilla finnien hoitoon tarkoitetuille voiteilla. Apteekin bentsoyyliperoksidigeelit ja -voiteet rauhoittavat tulehdusta ja hillitsevät hieman komedojen lisääntymistä. 

Lue, miten ruokavalio voi vaikuttaa finnien muodostumiseen!

Mustapää eli ihomato

Jos tukkeutuneen talirauhasen suulla oleva tali mustuu, sitä sanotaan mustapääksi. Kun tukkeuma kasvaa, siitä muodostuu tumma ja näkyvä mustapää. Mustapäätä kutsutaan myös ihomadoksi. Toisin kuin usein luullaan, mustapään väri ei johdu liasta, vaan se on elimistön itse tuottamaa väriä.

Märkäpää eli finni

Jos tulehduksen aiheuttavaa aknebakteeria pääsee tukkeutuneessa ihohuokosessa eli valkopäässä talirauhaseen, siitä tulee märkäpää eli finni.

Miten pääsen eroon finneistä? Yksittäisten finnien päälle voi levittää kuivattavaa voidetta, joita saa marketeista ja apteekista ilman reseptiä. Finnejä ei kannata puristella, sillä se pahentaa punoitusta ja lisää tulehdusriskiä. Muista poistaa meikit huolellisesti iltaisin ja puhdistaa iho, vaikka et käyttäisikään meikkiä. Levitä illalla ja aamulla iholle kosteuttavaa voidetta tai geeliä. Myös rasvainen iho tarvitsee kosteutusta.

Ihonalainen finni

Ihonalainen finni on arkikieltä ja tarkoittaa tukkeutuneen talirauhasen tulehdusta. Oireena on punotusta ja kuumotusta ja ihona alla oleva näppylä, jossa ei ole märkäpäätä. Märkäpää syntyy yleensä, kun tulehdus etenee ihon alta ja märkä purkautuu ihon pintaan.

Miten ihonalaisesta finnistä pääsee eroon? Älä ryhdy puristamaan ihonalaista finniä. Se ärtyy vain entistä pahemmin. Voit nopeuttaa näpyn pienenemistä levittämällä sille finniä kuivattavaa voidetta

Koteloitunut finni eli onteloakne

Tavallinen akne jatkuu joskus onteloaknena. Paha onteloakne on kuitenkin harvinainen alle 18-vuotiailla. Onteloaknessa selässä on usein kaksois- ja kolmoiskomedoita eli lähekkäin olevia suuria mustapäitä, joiden tiehyet johtavat samaan talirauhaseen. Selässa ja kasvoissa, jopa reisissä ja olkavarsissa saattaa olla isoja märkäonteloita. Onteloaknea esiintyy useammin miehillä kuin naisilla.

Miten onteloaknea hoidetaan? Onteloaknea ei voi hoitaa itse. On tärkeää hakeutua lääkäriin ajoissa, ennen kuin oireet pääsevät pahaksi. Lääkärin määräämät tetrasykliinit ja erytromysiini lieventävät tautia. Isotretinoiini suun kautta auttaa pysyvämmin.

Märkänäppyläinen akne

Miten hoidan aknea? Akne on ihosairaus, johon lääkäri voi määrätä tehokasta hoitoa. Terveyskeskuslääkäri voi antaa lähetteen ihotautilääkärille, jos hän katsoo sen tarpeelliseksi. Tavallinenkin lääkäri voi antaa aknelääkereseptin. Nopein tapa päästä akneen perehtyneelle ihotautilääkärille on varata aika yksityiseltä lääkäriasemalta. Silloin et tarvitse lähetettä, mutta lääkärikäynti maksaa enemmän kuin terveyskeskuksessa.

Hormonifinni

Hormonifinnit eli hormoninäpyt ilmestyvät muutamaa päivää ennen kuukautisia samaan paikkaan kasvoilla tai kaulalla. Hormonifinni voi tuntua myös kipeänä ihonalaisena pahkurana, eli siinä ei aina ole märkäpäätä. Hormonifinnit johtuvat siitä, että naisen hormonitasot vaihtelevat kuukautiskierron loppupuolella.

Miten hoidan hormonifinnejä? Kuukautisten loputtua myös hormonifinnit häipyvät. Voit nopeuttaa näpyn pienenemistä levittämällä sille kuivattavaa voidetta. Pese kasvot puhdistusaineella aamulla ja illalla. Älä räplää hormonifinnejä. Jos kuukautisrytmisi on jokseenkin säännöllinen, voit ehkäistä hormonifinnien tuloa tekemällä syväpuhdistavan naamion muutamaa päivää ennen kuin kuukautisten pitäisi alkaa. Hormonifinnit voi peittää meikillä tavalliseen tapaan. Muista puhdistaa iho iltaisin huolellisesti.

Näpyillä voi olla muitakin aiheuttajia kuin aknebakteeri, eivätkä kaikki näpyt ole finnejä.

Ruusufinni eli acne rosacea

Ruusufinni on eri asia kuin akne, vaikka se saattaa muistuttaa aknea. Ruusufinnin erottaminen aknesta on lääkärin tehtävä. Ruusufinni alkaa usein poskien punoituksella, joka esiintyy erityisesti lämpötilavaihteluiden yhteydessä ja häviää hitaammin kuin tavallisessa punastumisessa.

Miliumi

Miliumit ovat ihon sisälle jäänyttä keratiinimassaa. Keratiini on proteiini, jota on ihon lisäksi hiuksissa ja kynsissä. Yleensä miliumeja tulee liian kuivalle iholle, etenkin silmien ympärille. Miliumin halkaisija on tyypillisesti noin 1–2 millimetriä. Näitä kovia ja valkoisia näppyjä sanotaan myös luufinneiksi, mutta oikeasti miliumit eivät ole finnejä.

Miten miliumeista pääsee eroon? Tee suihkussa käydessäsi hellävarainen kasvokuorinta. Levitä miliumeille suihkun jälkeen paksua kosteusvoidetta tai silmien lähellä silmänympärysvoidetta. Myös kosteuttavan naamion käyttö kaksi tai kolmekin kertaa viikossa voi kosteuttaa ihoa niin paljon, että se saa miliumit häviämään. Jos kosteuttamisesta ei ole apua, varaa aika kosmetologille. Kosmetologi voi poistaa miliumine tekemällä siihen reiän ohuella steriilillä neulalla ja puristaa keratiinimassan ulos reiästä. Älä yritä puhkaista miliumia itse!

Lähteet: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, Erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo Ihopisteestä, Mary Cohr -kosmetologi Ulla Honkio, Terveyskirjasto, Potilaan Lääkärilehti

Kommentoi »