Demi

Onko minulla masennus tai burn out?

Onko minulla masennus tai burn out?
Jatkuva väsymys ja saamattomuuden tunne voivat olla merkkejä jostain vakavammasta. Lue, mikä ero on masennuksella ja loppuunpalamisella.
Julkaistu: 8.4.2015

En jaksa mitään ja haluaisin vain nukkua, mutta iltaisin en saa unta. Olen ärtynyt, ja mikään ei huvita. Mikä minua vaivaa ja mitä minun pitäisi tehdä, jotta piristyisin?

Masennus ja burn out ovat toistensa sukuisia asioita. Burn out tarkoittaa loppuun palamista eli uupumusta sen seurauksena, että on liian pitkään ollut liian stressaavassa tilanteessa ja voimavarat kerta kaikkiaan loppuvat.

Masennus taas on diagnosoitavissa olevan mielenterveyden häiriö, johon voi liittyä mm. mielialan laskua, ärtyvyyttä, syyllisyyden tunteita, toivottomuutta, kyvyttömyyttä nauttia enää asioista ja unettomuutta.

Uupumus voi johtaa masennukseen ja päinvastoin. Masennusta kokee tosi suuri osa ihmisistä jossain vaiheessa elämäänsä, ja se on tutkimusten mukaan valitettavasti yleistä teini-ikäisillä tytöillä. Et siis ole todellakaan ainut. Myös uupumusta esiintyy.

Sinun olisi olennaisinta saada apua, oli kyse sitten kummasta tahansa tai molemmista. Kuusi tuntia unta ei riitä alkuunkaan, ei siis ihme että olet uupunut. Jo unettomuuden hoito voi helpottaa tilannettasi. Puhu vanhemmillesi. He saattavat olla jo huolissaan tai sitten he luulevat että kyse on vain murrosiästä. Sitä tämä ei kuitenkaan ole.

Mene juttelemaan kouluterveydenhoitajalle tai koulupsykologille tilanteestasi, ja pyydä apua. Jos et kuulu koulu- tai opiskelijaterveydenhuollon piiriin, ota yhteyttä terveyskeskukseen. Ole sinnikäs, jos joku vähättelee vaivaasi. Yhdessä selvittelette, mistä on kysymys ja miten on parasta nyt edetä. On tärkeää että voimasi palautuvat ja jaksat taas elää elämääsi ja iloitakin!

Asiantuntija: psykologi ja psykoterapeutti Riitta Ylikomi

Lue lisää

Kommentoi »