Demi

Onko minulla hiivatulehdus?

Onko minulla hiivatulehdus?
Hiivasienitulehdus aiheuttaa ikävää kutinaa ja polttelua alapäässä. Sen tunnistaminen vaatii usein lääkärin apua.
Julkaistu: 25.8.2015

Mitkä ovat hiivan oireet?

Hiivasienitulehduksen eli hiivan tyypillisiä oireita ovat kova kutina ja polttelu emättimessä ja häpyhuulilla sekä kokkareinen valkovuoto. Limakalvojen ärtyneisyyden takia myös pissaaminen voi kirvellä. Kutinan ja polttelun vuoksi pelkästään istuminen saattaa tuntua epämiellyttävältä. 

Oireet vaihtelevat, koska hiivasieniä on erilaisia.

Emättimen hiivatulehdukseen ei yleensä liity muita oireita, kuten kuumetta, alavatsakipuja tai virtsaamisvaikeuksia. Hiivatulehdus ei ole vaarallinen. Sillä ei ole vakavia seurauksia, eikä se vaikuta esimerkiksi lasten saantiin.

Hiivatulehdus on yleinen vaiva, eikä sitä tarvitse nolostella. Sen aiheuttaa hiivasieni, jota on limakalvoilla aina terveilläkin ihmisillä. Jos hiivaa on vähän, se ei aiheuta vaivoja. Välillä hiivasienen määrä voi syystä tai toisesta lisääntyä, ja runsaana se voi aiheuttaa oireita.

Pitääkö mennä lääkäriin?

Ensimmäinen hiivatulehdus on vaikea tunnistaa pelkkien oireiden perusteella, sillä kutinaan ja kirvelyyn on monia syitäJos kärsii oireista ensimmäistä kertaa, kannattaa asia varmistaa lääkärillä. Lääkäri osaa poissulkea myös sen, etteivät oireet johdu esimerkiksi seksitaudista, virtsatientulehduksesta tai emättimen bakteerivaginoosista, jotka vaativat erilaista hoitoa.

Varaa lääkäriaika esimerkiksi terveyskeskuksesta, jos epäilet, että sinulla on sienitulehdus emättimessä. Lääkäri voi määrätä reseptilääkkeen. Jatkossa lääkkeen voi hakea ilman reseptiä apteekista. 

Toisinaan hiiva paranee itsestään. Jos oireet ovat vähäisiä eivätkä häiritse, silloin voi odottaa, taltuttaako emättimen suojabakteeristo sen.  Jos et ole varma oireiden syystä, mene aina lääkäriin varmistamaan asia. Myös toistuvat hiivatulehdukset kannattaa laittaa kuriin lääkärin avustuksella.

Tarttuuko hiiva?

Hiivatulehdustartunnan voi saada seksissä. Hiiva voi tarttua myös miehelle, mutta miehillä hiivatulehdus on harvinaisempi kuin naisilla ja usein oireeton.

Jos harrastat seksiä hiivatulehduksen aikana, kannattaa käyttää kondomia ja kertoa asiasta kumppanille. Sen aikana seksi voi kuitenkin tuntua niin epämiellyttävältä, ettei siihen tarvitse ryhtyä toista miellyttääkseen. Aikaisemmista hiivatulehduksista ei tarvitse mainita kumppanille.

Hiivatulehdus ei ole seksitauti, vaan se voi tulla, vaikkei olisi harrastanut seksiä. Tulehduksen aiheuttaa hiivasieni, joka on usein peräisin omasta suolesta. Siksi  wc:ssä pitäisi aina pyyhkiä edestä taaksepäin.

Asiantuntijat ja lähteet: nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Kajan,Terveyskirjasto, Therapia Fennica, YTHS

 

Lue myös

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

Kommentoi »