Demi

Onko minulla atooppinen iho?

Onko minulla atooppinen iho?
Mitä atooppinen iho oikein tarkoittaa, ja miten sitä hoidetaan?
Julkaistu: 29.2.2016

Mitä atopia on?

Atopia tarkoittaa ihon tulehdustautia, joka oirehtii toistuvasti ja aiheuttaa kutinaa. Atopia ei ole sama asia kuin allergia. Osalla atoopikoista on allergiaa, mutta atoopikko ei välttämättä ole allerginen millekään.

Mistä se johtuu?

Atopia on usein perinnöllistä, ja se on hyvin yleistä. Atooppinen iho ei välttämättä ole tulehtunut, sillä se tarkoittaa kuivuuteen taipuvaista ihotyyppiä, joka on herkkä myös atooppisille tulehduksille. Atopian vaikeusasteet vaihtelevat. Lievemmillään se on ihon punoitusta ja kutinaa pienellä alueella, pahimmillaan laaja-alaista ja jatkuvasti kutisevaa ihottumaa, jossa on rikkinäistä ihoa, karstaisia paksuuntumia ja vetistystä. Sekä atopian toteamisessa että sopivien hoitojen aloittamisessa tarvitaan lääkärin apua.

Miten sitä hoidetaan?

Atopian tärkein hoito on säännöllinen rasvaaminen perusvoiteella. Koska atooppinen iho on kuiva ja kykenemätön tuottamaan ihoa suojaavia rasvoja, sitä täytyy rasvata päivittäin. Perusvoiteeksi pitää valita riittävän rasvainen tuote. Ihon pitää tuntua hieman rasvatulta vielä tunnin kuluttua rasvaamisesta. Atoopikon kannattaa käydä suihkussa päivittäin ja pestä iho hellävaraisella ja hajusteettomalla pesunesteellä, joka ei kuivata ihoa. Sopivia ovat esimerkiksi Allergia- ja astmaliiton hyväksymät tuotteet, jotka tunnistat pakkauksen merkinnästä. Vesi palauttaa ihoon kosteutta. Heti suihkun jälkeen tapahtuva rasvaus sitoo kosteuden ihoon eikä päästä kosteutta haihtumaan välittömästi.
Jos pelkkä perusvoide ei auta, tarvitaan kortisonia. Mieto hydrokortisoni kahdesti päivässä levitettynä rauhoittaa lievän ihottuman parissa viikossa. Vaikeisiin ja laaja-alaisiin ihottumiin tarvitaan tätä voimakkaampia kortisonivalmisteita tai muita lääkärin määräämiä lääkkeitä. Vaikea ihottuma edellyttää muutenkin lääkärin seurantaa.
Stressi pahentaa monen atopiaoireita. Oireet ovat usein erityisen hankalia talvella. Kesällä atoopikolla on helpompaa kuin muulloin, koska lämpö, ilman kosteus ja auringonvalo tekevät hyvää atooppiselle iholle.

Lue myös:

 

Onko sinulla terveyspulmia? Lähetä kysymyksesi Demin asiantuntijalle!

Kommentoi »