Demi

Onko minulla akne?

Onko minulla akne?
Selvitimme, mitä eroa on aknella ja tavallisilla finneillä. Lue myös aknen syyt ja voitko vaikuttaa iho-ongelmiin itse.
Julkaistu: 20.11.2015

Mitä eroa on aknella ja tavallisilla finneillä?

Finni on ihon talirauhasen tukkeutuma, joka on tulehtunut iholla elävistä bakteereista. Yksittäisiä finnejä on kaikilla iästä riippumatta. Aknessa finnejä on kerrallaan iholla useita. Näppyjä voi olla kasvojen lisäksi selässä ja rintakehällä.

Aknea eli finnisairautta potee 90 prosenttia teini-ikäisistä. Se ei tartu ihmisestä toiseen. Aknea on eriasteista:

  • Lievä akne tarkoittaa, että näpyt ovat pääasiassa mustapäitä ja satunnaisia märkäpäisiä näppyjä. Näpyt eivät ole tulehtuneet.
  • Keskivaikeassa aknessa tulehtuneita näppyjä eli märkäpäitä on enemmän ja laajemmin, usein myös rintakehällä ja selässä.
  • Vaikeaa aknea kutsutaan myös nimellä kystinen akne. Tällöin märkiviä näppyjä ja arpeuttavia, onkalomaisia patteja on laajasti kasvoilla ja kehossa. Ne ovat usein kivuliaita, ja niistä voi jäädä arpia. Arpien muodostuminen on kuitenkin yksilöllistä.

Näpyillä voi olla muitakin aiheuttajia kuin aknebakteeri, eivätkä kaikki näpyt ole finnejä. Lue, miten erotat esimerkiksi mustapään, ruusufinnin ja miliumin.

Mistä akne johtuu?

Moni asia vaikuttaa aknen puhkeamiseen ja laajuuteen. Geeneillä on suuri merkitys, eli akne voi periytyä.

Se, että monella iho kukkii murrosiässä, johtuu hormoneista, jotka saavat talirauhaset erittämään enemmän rasvaa ja ihon tuottamaan ihosoluja. Myös joillakin lääkkeillä, kuten kortisonilla, anabolisilla steroideilla ja joillakin ehkäisyvalmisteilla, on aknea lisäävä vaikutus.

Tutkimuksissa ei ole pystytty osoittamaan, että akne ja ruokavalio liittyisivät toisiinsa. Suklaa tai sipsit eivät siis aiheuta finnejä. Ruokavalion ja ihon suhde on monimutkainen. Todennäköisesti monipuolinen ruokavalio, riittävä uni ja rento asenne auttavat silti torjumaan aknea aivan kuten muitakin sairauksia.

Myöskään liikunta tai hikoilu ei ole finnien syy, eikä akne johdu huonosta hygieniasta.

Sen sijaan tupakointi pahentaa aknea, joten se kannattaa lopettaa. Tupakointi heikentää ihon pintaverenkiertoa, mikä hidastaa tulehdusten paranemista.

Mitä tarkoittaa hormonaalinen akne?

Hormonaalisilla tekijöillä on usein vaikutusta aknen syntyyn. Hormonitoiminnasta johtuu, että lähes kaikilla nuorilla on jossain vaiheessa akne.

Hormonitoiminnan vaihtelu selittää myös finnien määrän vaihtelun kuukautiskierron eri vaiheissa. Naisilla on usein eniten iho-oireita ennen kuukautisia. Yhdistelmäehkäisypillerit voivat lieventää aknen oireita, sillä ne tasaavat hormonitoimintaa.

Minkä ikäisenä akne loppuu?

Lähes kaikilla nuorilla on aknea murrosiän loppupuolella, tytöillä tavallisesti 14–17-vuotiaana, pojilla pari vuotta vanhempina. Noin puolella finnit vähenevät aikuisuuden kynnyksellä, mutta puolet kärsii aikuisiän aknesta.

Aikaisemmin nuoruusiän aknen katsottiin päättyvän 22 ikävuoteen mennessä. Viime vuosina sitä on alkanut esiintyä myöhemmin, enimmäkseen naisilla. Ilmeisesti syynä on hormonaalinen ehkäisy, joka on ikään kuin siirtänyt aknea.

Miten aknea hoidetaan?

Ihon puhdistaminen on tärkeä osa aknen hoitoa, mutta se ei paranna bakteeritautia. Aknea ei voi pestä pois.

Aknen hoito kotikonstein tarkoittaa yksinkertaisimmillaan sitä, että pesee ihon 1-2 kertaa päivässä vedellä ja pesunesteellä, käyttää kosteusvoidetta ja välttää finnien puristelua likaisin sormin.

Jos finnejä on paljon, kannattaa käyttää apteekista saatavia pesunesteitä, jotka on tarkoitettu akneiholle. Pienellä alueella olevaa aknea voidaan hoitaa myös liuoksin ja voitein, joista osan saa apteekista ilman reseptiä. 

Akne voi parantua itsestään vuosien aikana, mutta kenenkään ei pidä kärsiä kipeistä finneistä ja niiden aiheuttamasta harmista hiljaa hammasta purren. Jos näppyjä ilmestyy muulloinkin kuin silloin tällöin ja ne häiritsevät sinua, varaa aika ihotautilääkärille. Lääkäri voi määrätä aknen hoitoon erilaisia lääkkeitä. 

Asiantuntijat ja muut lähteet: yleislääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, erikoissairaanhoitaja Maria Aitasalo Ihopisteestä YTHS, Terveyskirjasto

 

Etkö saanut vastausta kysymykseesi? Lue kaikki aknesta Demi.fin huikeasta tietopaketista!

Kommentoi »