Demi

Onko itsensä pakko hyväksyä tällaisena?

Onko itsensä pakko hyväksyä tällaisena?

Puheenaihe: Jos ei ole tyytyväinen vartaloonsa, on tehokkaampaa muuttaa ajatusmaailmaa kuin peilikuvaa. Entä jos silti haluaa laihtua?
Teksti Pauliina Suominen
Kuvat Satu Kettunen
Mainos

Hyvä kysymys

Haluaisin muokata vartaloani timmimmäksi ja laihemmaksi. Se saa kaikki ihmiset ympärilläni varpailleen. Minusta on ihanaa, että ajetaan itsensä hyväksymisen ilosanomaa. Mutta eikö itseään saa vähän muokata, jos välttämättä haluaa?

- Kapakalatus -

Muut tuskin ajattelevat, että pieni laihtuminen on sinänsä ongelma. Sen sijaan läheisesi ovat huolissaan siitä, että sinä olet tyytymätön itseesi. Heidän huolensa on ymmärrettävä. Jos näkee itsessään aina parannettavaa, pienestä laihdutusprojektista kasvaa helposti ahdistava pakkomielle.

Jos olet elänyt melko säännöllistä ja terveellistä elämää, kehosi on todennäköisesti asettunut sille luonnolliseen painoon. Jos haluaisit olla nykyistä laihempi, sinun pitäisi loppuelämäsi sinnitellä pienellä ruokamäärällä. Eläisit siis jatkuvasti puoliteholla.

Ota ennemmin tavoitteeksesi vaikkapa kasvisten syömisen ja liikunnan lisääminen kuin laihtuminen. Se tuo hyvää oloa ja muokkaa samalla kroppaasi. Muista, että on aina vaaran merkki, jos syöminen alkaa ahdistaa, näytät mielestäsi aina rumalta tai sinulle tulee kiusaus valehdella elintavoistasi läheisillesi.

Asiantuntija: lastentautien erikoislääkäri Anna Kotiranta-Ainamo

Lue helmikuun Demi-lehdestä artikkeli siitä, miksi paino ahdistaa ja miten vartalonsa oppii hyväksymään.

Julkaistu: 24.1.2014