Demi

Olisitko selvinnyt hengissä keskiajasta?

Olisitko selvinnyt hengissä keskiajasta?
Apua! Keskiajalla tavallinen korvatulehdus tai haava saattoi olla kohtalokas. Noin puolet väestöstä kuoli ennen aikuisikää. Testaa, olisitko sinä ollut onnekkaiden joukossa.
Julkaistu: 7.4.2016

Keskiajalla sairauksien hoitoon käytettiin lähinnä lepoa, kylpyä ja yrttilääkkeitä, jotka saivat sairaan ulostamaan tai oksentamaan. Huh!

Myös magiasta ajateltiin olevan apua: erilaisissa amuleteissa ja eläinten jäsenissä uskottiin piilevän parantavia voimia. Sairaiden parantajia ei aina katsottu hyvällä, sillä katolisen kirkon mielestä sairaus oli ansaittu Jumalan rangaistus. 

 

Sinunkin olisi käynyt kalpaten, jos sinulla olisi ollut...

1. Nuoruusiän diabetes 

Olisit kuollut varmasti pian sokeritaudin puhjettua. Diabetes johtuu sokeriaineenvaihduntaa säätelevän insuliinin puutteesta, ja kehon insuliini löydettiin vasta 1920-luvulla. Sen jälkeen diabeetikoita pystyttiin hoitamaan lääkityksellä.

(Gif)

2. Umpisuolentulehdus

Olisit luultavasti kuollut kivuliaasti. Ensimmäiset onnistuneet umpisuolen poistoleikkaukset tehtiin vasta 1800-luvulla.

(Gif)

3. Korvatulehdus

Ne saattoivat parantua keskiajalla itsestään. Pahimmillaan ne kuitenkin levisivät aivoihin, mikä johti kuolemaan. Oi voi! Antibiootit yleistyivät 1940-luvulla.

4. Haava

Pienetkin haavat saattoivat tulehtua huonon hygienian vuoksi. Olisit saattanut saada kuolion tai verenmyrkytyksen, joka saattoi johtaa kuolemaan. Antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset desinfioivat haavoja viinillä. 1800-luvulla haavoja alettiin puhdistaa jodiyhdisteillä ja tislatulla alkoholilla.

(Gif)

5. Seksitauti

Seksitauteihin ei ollut samanlaista hoitoa kuin nykyään, ja monet kuolivat niihin. Esimerkiksi syfilis eli kuppa levisi Euroopassa laajalle 1490-luvun palkkasotilaiden mukana. Taudin saatuasi olisit todennäköisesti kuollut. Kuppaa parantava penisilliini otettiin käyttöön 1940-luvulla.

(Gif)

 

...mutta näistä vaivoista olisit todennäköisesti selvinnyt keskiajallakin:

(Gif)

6. Luunmurtuma

Luunmurtumia parannettiin lastoilla jo muinaisessa Egyptissä. Keskiajalla taitoa ei tosin ollut kaikissa kylissä, joten murtunut luusi olisi luutunut vinoon. Se olisi hankaloittanut liikkumista. Auts! Kipsaus otettiin käyttöön 1700-luvulla.

(Gif)

7. Reikä hampaassa

Hampaat eivät yleensä reikiintyneet, sillä makeaa ei syöty. Sen sijaan hampaasi olisivat kuluneet käytössä pienemmiksi ja irronneet lopulta kokonaan. Hampaiden paikkaaminen keksittiin 1850-luvulla.

(Gif)

8. Ruoka-allergia

Ruoka-aineallergioita ei pahemmin esiintynyt keskiajalla. Olisit jo lapsena altistunut huonon hygienian takia monille pöpöille, ja vastustuskykysi olisi kehittynyt paremmaksi. Jes!

(Gif)

Lue myös: 

Kommentoi »