Demi

Oletko pelaajatyttö? Näihin peleihin koukutut

Oletko pelaajatyttö? Näihin peleihin koukutut
Asiantuntijat kertovat, mitä pelejä he suosittelevat. Näissä pelimaailmoissa sukupuolella ei ole merkitystä.
Julkaistu: 28.1.2016

Moni ei tiedä, että tytöt pelaavat nykyään video- ja kännykkäpelejä enemmän kuin pojat. Nyt on aika nostaa pelaajatytöt esiin. Sinäkin voit auttaa osallistumalla "Tätä minä pelaan" -haasteeseen jutun lopussa.

Kun pelaajatytöt pitävät itsestään meteliä, se vähentää ennakkoluuloja. Toivottavasti yhdenkään pelaajatytön ei enää kohta tarvitse salata sukupuoltaan virtuaalipeleissä, kuten Demi.fin keskustelussa moni kertoi tekevänsä haukkumisen takia. Samalla peliteollisuuden on pakko havahtua siihen, että tytöt pitää huomioida myös pelien sisällössä. Naishahmot eivät voi olla vain hätää kärsiviä neitoja tai seksikkäitä povipommeja.

Onneksi on jo olemassa valtavasti pelejä, joissa sukupuolella ei ole merkitystä. Listasimme niistä parhaat:

1. Hearthstone: Heroes of Warcraft

Hearthstone on digitaalinen korttipeli, jossa on estetty vastapelaajan mollaaminen. Kommunikointi pelin aikana onnistuu vain pelin omilla lausahduksilla, kuten ”hyvin pelattu” ja ”hups”.

 

2. Dragon Age -sarja

Videoroolipelisarjassa lohikäärmeet aiheuttavat kauhua rauhallisessa kuningaskunnassa ja kansat alkavat sotia toisiaan vastaan. Nais- ja mieshahmojen ulkonäköä voi itse muokata. Uusimmassa Dragon Age -pelissä Inquisitionissa on sivuosassa kiehtova transhahmo.

 

3. Mass Effect -sarja

Toimintapelissä tehtävänä on pelastaa galaksi uhkaavalta lajilta. Sukupuolijako on joustava: sankariksi voi valita joko miehen tai naisen, eikä se vaikuta tarinaan. Pelattavissa tietokoneella ja konsolilla.

 

4. Portal-sarja

Pulmapeli sijoittuu tieteelliseen tutkimuslaitokseen, josta päähenkilö Chellin täytyy paeta ongelmia ratkaisten. Sukupuoli on pelissä sivuosassa, eikä sitä korosteta esimerkiksi pukeutumisella. Saatavilla konsolille ja pc:lle.

 

Tapaa muita tyttöpelaajia

Facebookissa toimivassa ryhmässä jutellaan muun muassapelikokemuksista hyvässä hengessä. Ryhmään ovat tervetulleita kaikki nörttien tasa-arvoa kannattavat.

2. Tyttöjen killat

Esimerkiksi World of Warcraft -fantasiapelissä tytöt ovat perustaneet omia kiltoja, joissa ei tarvitse kuunnella seksistisiä kommentteja. Kysy pelifoorumilta, Demi.fin keskustelussa tai pelaavilta kavereiltasi, mihin ryhmään tytön kannattaa kuulua.

3. Nörttitytöt

Nörttityttöjen yhteisö ajaa sukupuolten välistä tasa-arvoa. Sivulta geekgirls.fi löytyy esimerkiksi peliarvosteluja, mutta mukana on myös ei-pelaajia.

Asiantuntijat: Cities: Skylines -pelin pääsuunnittelija Karoliina Korppoo, IGDA:n Suomen-osaston jäsen ja pelialalla työskentelevä Niina Pesonen ja Tribe Studios -peliyhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Elina Arponen ja viestintätieteiden professori Tanja Sihvonen Vaasan yliopistosta.

Osallistu Demin haasteeseen

Tytöt pelaavat nykyään video- ja kännykkäpelejä enemmän kuin pojat, vaikka moni luulee toisin. Demi haluaa saada pelaajatyttöjen äänen kuuluviin. Kerro kaikille, mitä sinä pelaat! Jaa tämä kuva tai ruutukaappaus lempipelistäsi Instagramissa hashtagilla #demitech. Kerro kuvatekstissä, miksi suosittelet peliä.

Kaikkien 23. helmikuuta mennessä osallistuneiden kesken arvotaan Just Dance -tanssipeli (Xbox1:lle, Wiille, WiiU:lle tai Playstation 4:lle), Just Dance -selfie stick, Just Dance -t-paita ja muuta kivaa! Just Dance 2016 sisältää yli 40 hittiä, jotka koostuvat sekä uusista biiseistä että vanhoista klassikoista. Lisäksi pelaajat voivat hyödyntää omaa älypuhelintaan ja tanssia pelin biittejä ilman erillisiä lisälaitteita kuten vaikkapa pelikonsolille tarkoitettua lisäkameraa.  Sovelluksen ansiosta älypuhelin muuntuu käytännössä liikeanturiksi, joka seuraa pelaajien liikkeitä tanssittaessa. 

Kiinnostaako pelit, puhelimet, tietokoneet, vlogit tai koodaus? Demi on aloittanut Tytöt ja teknologia -hankkeen, josta saat tietoa ja inspiraatiota aiheesta.

Kommentoi »