Demi

"Olen ehkä raskaana. Mitä teen?"

"Olen ehkä raskaana. Mitä teen?"
Demi neuvoo: Demi.fi on valitettavasti surkea raskaustesti, eikä oireista voi päätellä alkuvaiheessa mitään. Näin selvität, oletko raskaana.
Julkaistu: 4.9.2013
- Jos olet ollut äskettäin suojaamattomassa yhdynnässä tai kondomi on rikkoutunut ja siitä on vähemmän kuin 72 tuntia, käytä jälkiehkäisyä. Yli 15-vuotias saa jälkiehkäisytabletin apteekista ilman lääkemääräystä ja alle 15-vuotias lääkärin reseptillä. Markkinoilla on myös jälkiehkäisyvalmiste, jonka teho ulottuu 120 tunnin päähän yhdynnästä. Se vaatii kuitenkin kaikilta lääkärin kirjoittaman reseptin.
- Jos kuukautisesi ovat myöhässä tai epäilet vähänkään ehkäisyn riittävyyttä aiempina seksikertoina, tee raskaustesti viivyttelemättä. Oireiden perusteella on mahdotonta päätellä raskaudesta yhtään mitään sen alkuvaiheessa.
- Apteekista ilman reseptiä saatava testi tehdään aamun ensimmäisestä virtsasta, ja sen voi tehdä itse kotona. Raskaustesti on yleensä luotettava siinä vaiheessa, kun seuraavat kuukautiset ovat myöhässä tai kun suojaamattomasta yhdynnästä on kulunut kolme viikkoa. Tätä aikaisemmin kotitestiä ei kannata tehdä, sillä se ei näytä tulosta luotettavasti. Jos testi näyttää negatiivistä, voit tehdä sen uudestaan parin päivän päästä. Jos se näyttää positiivista, varaa aika terveyskeskukseen varmistaaksesi asian.
- Myös terveyskeskuksessa voi tehdä raskaustestin siinä vaiheessa, kun vasta epäilee asiaa. Siellä se tehdään verinäytteestä, koska se pystyy toteamaan raskauden muutamaa päivää aikaisemmin kuin virtsakoe.
​- Jos raskaustesti näyttää positiivista, tilannetta on hyvä pohtia luotettavan aikuisen kanssa. Mitä aikaisemmassa vaiheessa raskaus todetaan, sitä kauemmin ratkaisuaan ehtii miettiä. Siksi raskaustestin tekemistä ei kannata koskaan siirtää, vaikka tulos pelottaisi.
- Raskaaksi voi tulla vain emätinyhdynnässä, eikä esimerkiksi uimahallikäynnin, hyväilyjen tai edes suuseksin seurauksena, vaikka nielisit siemennestettä.

 

Huolehdi aina ehkäisystä ja muista, että raskaaksi voi tulla, vaikka...

  • kyseessä on eka kerta.
  • yhdyntä keskeytetään ennen siemensyöksyä.
  • kuukautiset ovat epäsäännölliset, parhaillaan menossa tai vaikka ne eivät olisi vielä alkaneet.
  • on ollut yhdynnässä monta kertaa ilman ehkäisyä vailla seurauksia.
  • yrittää laskea kalenterista niin sanottuja varmoja päiviä – sellaisia ei ole olemassakaan.
Kommentoi »