Demi

Nujerra akne – 8 kysymystä aknelääkkeistä

Nujerra akne – 8 kysymystä aknelääkkeistä
Akneen on olemassa tehokkaita lääkkeitä. Lue, milloin kannattaa mennä lääkäriin ja mitä hoitovaihtoehtoja on.
Julkaistu: 20.11.2015

1. Miten aknelääkkeet toimivat?

Akne johtuu tukkeutuneiden talirauhasten tulehtumisesta. Iholla olevat bakteerit ja hiivat ärsyttävät tukkeutunutta rauhasta, mistä seuraa punoitusta, turvotusta ja märkää. Aknen hoitoon käytetyt lääkkeet vaikuttavat aknen muodostumisen eri vaiheisiin. Osa estää rauhasia tukkeutumasta, ja osa hoitaa jo tulehtunutta ihoa.
Lue, miten voit hoitaa selän ja rintakehän finnejä.

 

2. Millaisia aknelääkkeitä on?

Aknelääkkeet voidaan jakaa monenlaisiin ryhmiin. On paikallisesti eli suoraan iholle levitettäviä lääkkeitä ja suun kautta otettavia lääkkeitä. Osan lääkkeistä saa ilman reseptiä, osaan tarvitaan lääkärikäynti. Joitakin lääkkeitä voi määrätä vain ihotautilääkäri eli ihosairauksiin erikoistunut lääkäri.

3. Mitä aknelääkkeitä voi saada ilman reseptiä?

Kun pelkkä ihon pitäminen puhtaana ei riitä ja näpyistä on harmia, lievää aknea voi hoitaa esimerkiksi ilman reseptiä saatavilla Basiron-geelillä ja -pesunesteellä. Basiron estää tukkeumien syntymistä ja vähentää ihon bakteerikantaa. Apteekista voi myös kysyä neuvoa muista sopivista tuotteista.

4. Milloin kannattaa mennä lääkäriin?

Jos ihon säännöllinen kotihoito noin kuukauden ajan ei auta ja finnejä on häiritsevän paljon tai ne ovat tulehtuneita ja kivuliaita, mene lääkäriin. Tavallinen lääkäri voi kirjoittaa reseptin osaan aknelääkkeistä, mutta kaikkein tehokkaimmat lääkkeet vaativat käynnin ihotautilääkärillä. Terveyskeskuslääkäri voi antaa lähetteen ihotautilääkärille, jos pitää sitä tarpeellisena. Nopein tapa päästä ihotautilääkärille on varata aika yksityiseltä lääkäriasemalta. Silloin et tarvitse lähetettä, mutta lääkärikäynti maksaa enemmän kuin terveyskeskuksessa.

5. Mitä voiteita lääkäri voi määrätä akneen?

Yleislääkäri eli esimerkiksi oma terveyskeskuslääkäri voi kirjoittaa reseptin iholle levitettäviin voiteisiin. Reseptilääkevoiteet Avitcid, Skinoren, ja Differin toimivat samaan tapaan kuin Basiron. Ne saattavat myös vähentää ihon rasvaisuutta. Joissain voiteissa, kuten EpiDuossa, on kahta vaikuttavaa ainetta. On myös valmisteita, joissa vaikuttava aine on antibiootti tai antibiootin ja muun hoitavan aineen yhdistelmä. Antibioottivoide ei estä tukkeumia, vaan sitä käytetään tulehduksen rauhoittamiseen.

6. Onko antibiooteista apua akneen?

Jos voiteiden parin kuukauden säännöllinen käyttö ei auta, aknea on laajalla alueella tai jos oireet ovat voimakkaita, yleislääkäri voi määrätä suun kautta otettavan antibioottikuurin. Ne, kuten Tetralysal-kuuri, rauhoittavat tulehdusta vähentämällä bakteerien määrää. Vaikutus alkaa hitaasti, joten kuuri kestää kauan, jopa puoli vuotta.

7. Mikä auttaa hankalaan akneen?

Kaikkein hankalimpia aknesairauksia voidaan hoitaa erittäin tehokkaalla isotretinoiinilääkityksellä. Sen voi määrätä ainoastaan ihotautilääkäri. Isotretinoiini, kuten Roaccutan tai Isotretioin actavis, estää talirauhasten tukkeumia ja rauhoittaa jo tulehtuneita tukoksia.

8. Mitä haittoja isotretinoiinilla on?

Isotretinoiinilääkityksellä on paljon sivuvaikutuksia, ja kuuri kestää kauan, jopa puoli vuotta. Tyypillisin haittavaikutus on ihon ja limakalvojen kuivuminen. Isotretinoiini on myös erittäin vaarallinen sikiölle. Siksi nainen ei saa tulla raskaaksi kuurin aikana eikä kuukauteen sen jälkeen. Jokaisen tytön tai naisen on käytettävä kuurin aikana hormonaalista ehkäisyä, vaikka ei harrastaisi seksiä tai harrastaisi sitä naisen kanssa. Heteroseksiä harrastavien on käytettävä lisäksi kondomia. Potilaan on myös tehtävä raskaustestit ennen kuuria, sen aikana ja sen jälkeen. Tällä halutaan varmistaa, ettei nainen tule raskaaksi hoidon aikana.
Lue lisää eri ehkäisymenetelmistä.
Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Kommentoi »