Demi

Nettirauhan aika

Nettirauhan aika
Nettikiusaaminen on rikos, josta on aika tehdä loppu. Demi julistaa nettirauhan.
Julkaistu: 14.3.2013

Nettikiusaamisen ei ajatella rikkovan lakia, vaikka se on usein kasvokkain tapahtuvaa kiusaamista vahingollisempaa. Verkossa leviäviä pilakuvia ja ilkeitä viestejä on vaikea poistaa itse, ja ne lietsovat tuntemattomiakin ihmisiä mukaan kiusaamiseen.

Ruudun takaa voi sanoa asioita, joita ei möläyttäisi päin naamaa, ja ilkeydet voivat näkyä sadoille tai tuhansille ihmisille. Kiusaamista voi lietsoa se, että kiusatun mielipahaa ei näe, joten se ei tunnu todelliselta. Sitä se kuitenkin on.

Onneksi nettikiusaaminen on helppo todistaa. Tallenna ilkeät kommentit ja esitä ne poliisille, vanhemmille, kaverille tai vaikkapa opettajalle. Nettipoliisi Marko Forss kertoo, miten kiusaamisen tunnistaa ja miten sen saa loppumaan.

Puhu kiusaajista

Sanoin Irc-Galleriassa eräälle pojalle, että hän on tosi söpö. Seuraavana päivänä kyseiseltä pojalta oli tullut kymmenen kommenttia. Viesteissä minua haukuttiin esimerkiksi superläskiksi rumilukseksi. Aloin saada soittoja ja tekstareita, joissa minun toivottiin kuolevan, koska olen niin ruma. Poistin profiilini ja käskin vanhempiani vaihtamaan puhelinnumeroni. supernepsu

Haukkumista ei tarvitse missään nimessä sietää. Siitä kannattaa aina kertoa läheisille, jotka voivat auttaa tekemään siitä lopun. Esimerkiksi ulkonäköä mollaavat viestit, rasistinen pilkka ja huorittelu ovat kunnianloukkauksia, ja niistä voi lähettää viestin myös poliisille. Rangaistus kunnianloukkauksesta ei katso ikää. Alle 15-vuotiaskin voi joutua maksamaan korvauksia henkisestä kärsimyksestä.

Sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa ja Irc-galleriassa, haluamasi henkilöt voi lisätä mustalle listalle ja blokata kokonaan. Ilkeät viestit kannattaa myös ottaa talteen kuvankaappauksella tai kuvata kameralla näytöltä. Kirjoita ylös nettisivun osoite, päivämäärä, aika ja kiusaajan tiedot, jotka voit esittää todisteiksi.

Estä häiriköt

Kiusaaminen alkoi, kun vaihdoin kaveripiiriä. Sain Facebookissa tuntemattomiltakin viestejä, joissa minua haukuttiin. Estin haukkujat ja kiusaaminen loppui. Sitten minua alettiin kiusata koulussa, ja kaveriporukkani hylkäsi minut. Vaihdoin koulua ja poistin Facebook-tilini, koska en halunnut enää kuulla arvostelua. koviakokenut

Kiusaajien estäminen on oikein. Kun haukkuminen on jatkunut pitkään ja kiusattua on piinattu myös julkisesti netissä, kiusaaminen voidaan luokitella törkeäksi kunnianloukkaukseksi. Samanlainen tuomio voi tulla silloin, kun vaikkapa Facebookiin on perustettu henkilöä pilkkaava yhteisö. Demi.fissä kiusaajan voi ilmiantaa ylläpidolle, joka poistaa hänen keskusteluoikeutensa. Jos et tiedä kiusaajan henkilöllisyyttä, poliisi voi selvittää sen esimerkiksi IP-osoitteen avulla.

Kiusaamisesta kannattaa kertoa heti, sillä kolmen kuukauden jälkeen poliisi ei lain mukaan voi enää selvittää IP-osoitetta, jos kyse on kunnianloukkauksesta.

Voita pelko

Kiusaajani lähettivät minulle viestin, jossa he uhkasivat hakata minut, jos kerron kiusaamisesta jollekulle. pilvilinna

Pelottelu tuntuu kamalalta, vaikka kiusaaja ei ole olisikaan tosissaan. Älä anna pelon hallita elämääsi. Uhkailusta kannattaa aina kertoa luotettavalle ihmiselle, kuten poliisille, kaverille, vanhemmille tai vanhemmalle sisarukselle. Uhkailija on syyllistynyt laittomaan uhkaukseen, jos hän saa sinut pelkäämään sanojensa toteuttamista. Mitä vakavampi uhkaus, sitä pahempi rangaistus.

Suojaa tietosi

Nettisivuillani käy monenlaisia tyyppejä. Toiset kehuvat ja ovat ystävällisiä, toiset haukkuvat minua tai sivuani. Onneksi Freebook-vieraskirjastani näkee IP-osoitteet, joten voin estää kiusaajat. Roskakommentteihin ei saisi kiinnittää huomiota, koska sitä kirjoittajat juuri haluavat. Elf_Girl

Kiusaamisen vakavuus voi riippua siitä, kuinka avoimesti olet itse antautunut muiden arvosteltavaksi. Jos linkkaat kuviasi keskusteluihin, joissa ulkonäköäsi pyydetään arvioimaan, tai olet lisäillyt Facebook-kuvia kaikkien nähtäväksi, tilanne on kinkkinen, vaikka kuviasi haukuttaisiin. Pidä huolta kuviesi yksityisyydestä: rajaa ne vain läheistesi nähtäväksi ja mieti, mitä linkkaat julkisiksi.

Monista bloggaajista keskusteluja, joissa blogin sisältöä ruoditaan. Lakia rikotaan, jos keskustelun aloittaja yllyttää ihmisiä katsomaan blogia tai kuvia tarkoituksenaan saada muut haukkumaan blogin kirjoittajaa. Yksityisen kuvan kopioiminen vaikkapa Facebookista tai blogista ja sen lataaminen netin kuvapalveluun on myös laitonta.

Turvaa salasanasi

Kiusaajani saivat selville Irc-Gallerian salasanani ja murtautuivat käyttäjätililleni. He lisäilivät typeriä kuvia minusta ja ystävistäni sekä liittivät minut eri yhteisöihin. Olin kuvannut lyhyen videopätkän kiusaajieni kanssa silloin, kun he olivat vielä kavereitani. Kun video vuosi nettiin, tunsin oloni nöyryytetyksi. Yritin olla välittämättä kiusaajista, mikä johti siihen, että he kiusasivat minua entistä enemmän. Aada

Salasanaa ei saa antaa edes parhaalle ystävälle. Kaveri voi päättääkin vitsailla ja tehdä sinusta pilaa netissä, etkä salasanan annettuasi voi tehdä asialle oikeastaan mitään. On väärin, että kaverisi käy käyttäjätililläsi, vaikkei hän lukisi yhtään yksityisviestiäsi. Tilillesi kirjautunut kaveri syyllistyy viestintäsalaisuuden loukkaukseen. Jos kiusaaja urkkii salasanan itse selville ja vaikkapa tilailee nimissäsi tavaroita, kyse on vakavammasta rikoksesta.

Kiusaaminen loppuu harvoin itsestään, ja helpoimmalla pääsee, jos asialle tekee jotain. Kiusaamisesta puhuminen helpottaa omaa oloa, ja yleensä pelkkä poliisin antama huomautus saa kiusaajan lopettamaan. Poliisin puoleen voi kääntyä osoitteessa poliisi.fi/nettipoliisi. Liitä mukaan kuvaus siitä, mitä on tapahtunut ja minkä takia. Voit lisätä viestiin kuvankaappauksen ja kopion kiusaamisviestistä tai sen osasta. Lähetä myös linkki kiusaajan profiiliin tai muita yhteystietoja, kuten sähköpostiosoite.

Kommentoi »