Demi

Neljän tähden Matkijanärhi

Neljän tähden Matkijanärhi
Arvio: Nälkäpelin toiseksi viimeinen osa on mukaansatempaava toimintaelokuva, joka myös yllättää.
Julkaistu: 16.11.2014

Katniss ja Gale juoksevat pakoon pommituksia vyöhykkeellä 8.

Supersuositun Nälkäpelin toiseksi viimeinen osa imaisee mukaansa synkkään maailmaan. Elokuvassa ei ole vältelty suoraa toimintaa, vaan aikaisempiin osiin verrattuna elokuva suorastaan pursuaa actionia. Matkijanärhi perustuu aiempia elokuvia tiukemmin Suzanne Collinsin kirjatrilogian vastaavaan teokseen.

Katniss Everdeen (ihastuttavan rohkea Jennifer Lawrence) elää vastarinnan salatussa ytimessä vyöhykkeellä 13, jonne hänet on pelastettu tuhotulta Nälkäpeliareenalta yhdessä Finnick Odairin (Sam Claflin) ja Beeteen (Jeffrey Wright) kanssa. Vyöhyke 12 on pyyhitty kokonaan pois Panemin maailmankartalta Capitolin toimesta, eikä kukaan tiedä, ovatko pääkaupunkiin siepatut tribuutit hengissä. Katnissilla on edessään vaikea päätös: ryhtyäkö kapinaa johtavaksi symboliksi vai ei? Onko hänellä ylipäätään edes vaihtoehtoja? Yksi asia on kuitenkin selvää. Hän haluaa pelastaa rakastettunsa Peetan (Josh Hutcherson) Capitolin ja presidentti Snow’n (ihanan karmiva Donald Sutherland) kynsistä niin nopeasti kuin mahdollista.

Matkijanärhen ensimmäisessä osassa loistavat etenkin vahvat naishahmot, joita löytyy varmasti jokaisen makuun. Game of Thronesistakin tuttu näyttelijä Natalie Dormer näyttelee uskottavasti vahvaa Cressidaa, joka ohjaa kapinaan liittyvien videoiden kuvausta. Myös vyöhykkeen 13 presidentti Alma Coin (Julianne Moore) on otettu sopivan isoon rooliin. Vihan liekeissä räiskynyt Johanna Mason (Jena Malone) nähdään kuitenkin yllättävän pienessä roolissa, mikä jää häiritsemään. Kapinan sydämessä presidentti Coinin rinnalla toimiva Plutarch Heavensbee (edesmennyt Philip Seymour Hoffman) on vakuuttavan sympaattinen. Katnissiin yhä palavasti rakastunutta Galea näyttelevä Liam Hemsworth puolestaan aidon herttainen ja huolehtivainen. Roolisuoritustensa puolesta elokuva on siis oikein onnistunut.

Elokuvassa juoni on mitättömässä osassa. Tavoitteena on selkeästi pohjustaa vuoden kuluttua ilmestyvää toista osaa. Elokuva lähinnä luo tunnelmaa kapinaan sortumaisillaan olevasta Panemin valtiosta ennen suurta taistoa. Vaikka juoni ei etene tuskin ollenkaan, ei elokuva käy missään vaiheessa tylsäksi, vaan pitää otteessaan koko ajan. Vaikuttavat tehosteet ja nopea toiminta tekevät elokuvasta yllättävänkin raa’an, mikä kuitenkin toimii mahtavasti esimerkiksi kohtauksessa, jossa Peeta tapaa Katnissin. Muutamassa kohtauksessa on aihetta herkistymiselle, vaikka suoranaista itkukohtausta elokuva ei tarjoa. Komiikkaakin on mukana vain vähän, ja sitä tarjoavat vaihteeksi selväpäinen Haymitch (Woody Harrelson) ja ylelliseen elämään tottunut hupsu Effie Trinket (Elizabeth Banks). Pistää miettimään, miksi Matkijanärhi on pistetty kahtia. Elokuvan olisi varmasti voinut tiivistää yhteen vähän pidempään pätkään, jolloin juoni olisi kulkenut selkeämmin eteenpäin.

Nälkäpeli – Matkijanärhi, osa 1 ✰✰✰✰

Pääosissa: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Sam Claflin, Natalie Dormer, Julianne Moore

K-12 / ensi-illassa 19.11.

Kommentoi »