Demi

Neljä totuutta aknearvista

Neljä totuutta aknearvista
Akne ja siitä tulevat arvet voivat lannistaa itseluottamusta. Onneksi arpia pystyy hoitamaan niin kotikonstein kuin lääkärin ja kosmetologinkin avulla.
Julkaistu: 20.11.2015

Miksi finneistä jää arpia?

Finni on tulehtunut talirauhanen. Talirauhaseen on muodostunut tulppa, ja ympäröivään ihoon syntyy bakteeritulehdus. Tulehdus aiheuttaa kudoksissa tuhoa, ja arpi syntyy muistoksi siitä. Mitä syvempi finniontelo on, sitä suurempi on myös arpi. Kasvojen iholla arvet ovat yleensä kuoppamaisia ja muualla vartalossa kohollaan olevia. Toisilla ihmisillä arpia muodostuu herkemmin, jolloin pienemmistäkin finneistä jää jälki ihoon.

 

Miten aknearpia voi ehkäistä kotona?

Arpia voi ennaltaehkäistä hoitamalla itse aknea. Finnistä ihoa hoidetaan pesemällä kasvot aamuin ja illoin, puhdistamalla meikit huolellisesti ja välttämättä tupakointia. Apteekista saa akneiholle sopivia pesunesteitä ja yöksi laitettavia geelejä. Niistä on apua lievissä tilanteissa.

 

Entä lääkkeillä?

Koska akneen on olemassa hyviä lääkkeitä, kannattaa jo varhaisessa vaiheessa käydä lääkärin juttusilla, jos aknesta on harmia itselle. Varsinkin arpia jättävään akneen kannattaa hakea apua pian.

Lääkkeet ovat niin iholle levitettäviä voiteita kuin suun kautta syötäviä kuurejakin. Lääkäri voi esimerkiksi määrätä antibioottikuurin, joka auttaa melko nopeasti. Sen sijaan vakavaan tai keskivakavaan akneen lääkäri voi määrätä isotretinoiinikuurin, joka alkaa parantaa aknea parin kuukauden kuluttua kuurin aloittamisesta.

 

Miten finnien jättämistä arvista pääsee eroon?

Finniarvet vaalenevat ja häviävät yleensä itsestään, vaikka ne olisivat aluksi tummanvioletteja. Siihen voi tosin mennä useampi vuosi.

Jos arvet häiritsevät vielä vuosien päästä, rokonarvilta näyttäviä aknearpia voi hoitaa erilaisilla kosmetologin tekemillä ihon kuorinnoilla ja hionnoilla, kuten laserilla ja happohoidoilla. Hoitoja kannattaa kuitenkin tehdä vasta sitten, kun arpia ei enää ole odotettavissa lisää. Tulehtunutta ihoa ei nimittäin voida hoitaa hiomalla ennen kuin se on parantunut.

Lue myös viisi faktaa raskausarvista.

Katso vloggaaja Sarah Theresen video, jossa hän hoitaa aknearpia luonnollisesti – esimerkiksi perunalla!

Sona Gasparian taas on käynyt kosmetologilla kuorinnassa, joka auttaa aknearpiin.

Asiantuntijat: ihotautilääkäri Anita Remitz, Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Lähteet: HUS, Mehiläinen

Kommentoi »