Demi

Nauratko sinä lihavalle?

Nauratko sinä lihavalle?
Komediassa hauskuus väännetään usein stereotypioista. Se vahvistaa ennakkoluuloja ja vaikeuttaa monien elämää. Näin sinä voit muuttaa komediaa.
Julkaistu: 4.7.2016

Lähes jokaisessa näyttelijä Rebel Wilsonin elokuvassa vitsaillaan hänen painollaan. Huumoria revitään esimerkiksi siitä, että joku mies on rakastunut häneen kiloista huolimatta.

Ensisilmäyksellä-komediassa Barney viettelee valheillaan naisen toisensa jälkeen. Onpa hauskaa, miten naiset ovat niin typeriä ja hyväuskoisia! Putouksessa on taas hahmo, jonka vitsit perustuvat stereotyyppisiin oletuksiin ulkomaalaisista. Kyllästyttää. Listasimme kolme syytä, miksi kaikelle ei kannata nauraa.

1. Syrjivät vitsit rajaavat joukkoa, joka saa nauttia komediasta

Kyse on siitä, kenelle nauretaan ja kenen oletetaan istuvan yleisössä. Esimerkiksi vitsailemalla sukupuolivähemmistöistä koomikko tekee oletuksen, että yleisössä ei istu ketään sukupuolivähemmistön edustajaa. Vitsit luovat kuvaa maailmasta, jossa on normaaleja ja tavallisia ihmisiä, ja sitten erikoisia, joille voi naureskella.

2. Erilaisuudella vitsailu voi vahvistaa ennakkoluuloja

Komedia nojaa usein stereotypioihin ja vahvistaa niitä. Venäläiset puhuvat suomea omituisesti, saamelaiset ovat kaikki poronhoitajia ja romanit kovaäänisiä. Kuulostaako tutulta? Nämä ovat kaikki ennakkoluuloja, joita on vuosien myötä vahvistettu komedialla. Ennakkoluulot vaikuttavat oikeiden ihmisten elämään. Esimerkiksi vanhempasi saattavat pitää saamelaisia tietynlaisina, koska heidän lapsuudessaan saamelaisuudesta on tehty komediaa. Komedia kuvastaa kuitenkin aina omaa aikaansa, eikä meidän tarvitse nauraa samoille typerille vitseille kuin aikaisempien sukupolvien.

3. Vitsien todelliset uhrit unohtuvat

Jos on aina itse saanut kulkea kadulla rauhassa, on helppoa nauraa YouTube-videoille, joissa naiset kiusaantuvat tuntemattomien suuteluyrityksistä.  Stand up-koomikon yleisössä voi istua raiskatuksi tullut, joka ei halua kuulla vitsiä, joka nauraa raiskauksen uhreille. Hänkin on tullut esitykseen pitämään hauskaa, ei tullakseen muistutetuksi vaikeista kokemuksistaan.

Voit itse vaikuttaa muutokseen

Tulevaisuuden komedia voi naurattaa aidosti entistä suurempaa joukkoa ihmisiä, ja sinä voit vaikuttaa siihen. Vaihda kanavaa, kun sieltä tulee ohjelma, jonka huumoria et arvosta. Kerro ystävillesi, jos näet syrjivää huumoria sisältävän leffan, jotta he osaavat välttää sitä. Lähetä koomikoille kritiikkiä. Heidän ammattinsa on riippuvainen siitä, että yleisö pitää heistä, ja monet ovatkin avoimia palautteelle. Yksinkertaisempi keino antaa palautetta on mennä stand up-keikalle ja olla nauramatta loukkaaville vitseille. Vitsejä, jotka eivät naurata, ei kannata kertoa.

Kommentoi »