Demi

Nämä upeat nuoret tytöt saivat muovipussit pois kotisaareltaan

Nämä upeat nuoret tytöt saivat muovipussit pois kotisaareltaan
Haluatko ostoksille muovipussin? En todellakaan halua, sanovat Melati ja Isabel Wijsen. Lue myös, mitä sinä voit tehdä.
Julkaistu: 4.4.2016

Melati ja Isabel Wijsen kyllästyivät kauniin kotisaarensa Balin roskaiseen luontoon. Siskoksille kerrottiin koulussa maailmaa muuttaneista ihmisistä. He päättivät itsekin ryhtyä sellaiseksi – nyt heti. He valitsivat kohteekseen muovipussien vähentämisen, joka oli heille sopiva pala isoa kokonaisuutta. Tutkijoiden mukaan maailmassa on nykyisin niin paljon muovia, että koko maapallon voisi kääriä muovikelmuun.

Melati ja Isabel olivat vain 12- ja 10-vuotiaita, kun he aloittivat kampanjoinnin 2013 muovijätteen vähentämiseksi Balilla. He perustivat Bye Bye Plastic Bags -liikkeen ja alkoivat muiden nuorien avulla levittää tietoa ja siivota Balin ympäristöä muoviroskasta.

Sinnikkäiden nuorten aktivistien kolmeen vuoteen sisältyi paljon. He taivuttelivat lentokentän johtajia päästäkseen lentokentälle keräämään nimiä adressiinsa.  He hankkivat siihen 70 000 nimeä ja lopulta tapasivat Balin kuvernöörin. Nyt samainen kuvernööri on luvannut, että Bali kieltää muovin käytön vuonna 2018. Huippua!

Katso Melatin ja Isabelin inspiroiva video, jossa he kertovat oppineensa esimerkiksi sen, että verkoston kerääminen on tärkeää vaikuttamistyössä.

Miten sinä voit vähentää muovijätettä?

Suomessakin on ihmisiä, jotka toimivat aktiivisesti muovijätteen vähentämiseksi. Esimerkiksi lähes 12 000 ihmistä tykkää Facebookissa ryhmästä, jonka tarkoitus olisi saada isot kauppaketjut lopettamaan ilmaisten pikkupussien tarjoaminen kassoilla. Sinä voit aloittaa näistä:

Kanna mukanasi kangaskasseja. Niihin saa kätevästi pakattua niin vaatteet kuin ruuatkin. Ruokakaupassa myydään suuria kestokasseja, joilla onnistuu isompikin shoppailureissu. Kivoja kangaskasseja myydään esimerkiksi Globe Hopella.

Pysähdy miettimään kassalla. Tarvitsetko todellakin pienen muovipussin korulle, lääkkeelle tai vaatteelle? Vai kulkisiko se ihan hyvin laukussasi? Kieltäydy reippaasti, sillä ei ole epäkohteliasta. Kassalle ei ole väliä, haluatko muovipussin, mutta ympäristölle on.

Hedelmiä ei ole mikään pakko pakata muovipussiin. Jos kuitenkin tarvitset sitä, käytä omaa kassiasi tai biohajoavaa pikkupussia. Jos kaupassasi ei ole vihreitä biohajoavia pikkubusseja, anna kaupalle palautetta ja pyydä niitä.

Lue myös:

Kommentoi »