Demi

Nämä tytöt tekevät uutisia paikoista, joihin muut eivät uskaltaudu

Nämä tytöt tekevät uutisia paikoista, joihin muut eivät uskaltaudu
Hilde Lysiak, 9, ja Janna Jihad, 10, osoittavat, että älypuhelimen ja rohkeuden avulla voi muuttaa maailmaa.
Julkaistu: 1.6.2016

"En tee sanomalehteä, jotta minua pidettäisiin söpönä"

Yhdysvalloissa asuva 9-vuotias Hilde Kate Lysiak perusti oman Orange Street News -sanomalehden jo vuonna 2014. 
Aluksi Hilde teki lehden väriliiduilla ja raportoi perheuutisista, kuten pikkusiskon syntymästä. Pian vakavat aiheet alkoivat kiehtoa häntä. Hilde alkoi uutisoida esimerkiksi paikallisista rikoksista ja perusti paperilehden rinnalle oman uutisivuston
Hilden isä työskenteli aiemmin uutistoimittajana ja otti tyttärensä usein mukaan toimitukseen tehdessään taustatyötä. Siellä syntyi kipinä uutistyöhön. Nyt isosisko ja isä auttavat videoiden kuvauksessa ja editoinnissa.
Huhtikuussa 2016 Hilde sai vihiä murhasta, joka tapahtui vain muutaman korttelin päässä hänen kotoaan. Hilde kiirehti paikalle ja raportoi käänteistä tunteja ennen suuria tiedotusvälineitä. Hän myös teki lyhyen videon YouTube-kanavalleen.
Yllättäen Hilde alkoi saada ilkeitä kommentteja, joiden mukaan hänen pitäisi vielä leikkiä nukeilla ja järjestää teekutsuja, ei tehdä uutisia. Hilde ei antanut ilkeyksien lannistaa itseään.
"Ihmisten ei pitäisi päättää puolestani, kuka olen ja mitä minun täytyy tehdä. En aloittanut sanomalehteä, jotta ihmiset pitäisivät minua söpönä. Orange Street Newsin tarkoituksena on tarjota ihmislle tietoa, jota he tarvitsevat", Hilde sanoo The Guardian -lehden haastattelussa.

"Kamera on voimakkaampi kuin ase"

Palestiinalainen Janna Jihad, 10, alkoi tehdä videoita kotikylänsä tapahtumista jo seitsemänvuotiaana. Jannasta tuntui, että kovin moni toimittaja ei kertonut alueella tapahtuvista kauheuksista. Kun Jannan serkku ja setä saivat surmansa iskuissa, Janna päätti alkaa dokumentoida välikohtauksia äitinsä iPhonella.
Janna on ollut kameroineen paikalla mielenosoituksissa ja seuraamassa raketti-iskujen jälkeisiä tuhoja. Hän uskoo, että hänen pieni kokonsa on työssä eduksi.
"Sotilaat nappaavat aikuiset toimittajat ja heidän kameransa", hän kertoo Al Jazeera -sivustolla.
Janna postaa englannin- ja arabienkieliset videonsa Facebook-sivulleen, jota seuraa lähes 100 000 ihmistä.
"Kamera on voimakkaampi kuin ase. Voin lähettää sanomani pienelle ihmisjoukolle, ja he levittävät sitä eteenpäin."
Tulevaisuudessa Janna haluaisi opiskella journalismia Harvardissa ja työskennellä uutiskanavalla, jolla hän voisi kertoa lisää Palestiinan tapahtumista.
Lisää Jannasta:

Lue myös

Kommentoi »