Demi

Nämä merkit kertovat, että sinulla on virtsatietulehdus

Nämä merkit kertovat, että sinulla on virtsatietulehdus
Kirvelyä ja selkäkipua? Syy saattaa olla pissatulehdus. Lue, mitkä ovat oireet ja miten virtsatietulehdusta hoidetaan.
Julkaistu: 27.8.2015

Mikä aiheuttaa virtsatietulehduksen?

Virtsatietulehdus eli pissatulehdus syntyy, kun alapään alueella normaalisti eläviä bakteereita pääsee virtsaputkea pitkin virtsarakkoon. Virtsatieinfektio on siis aina bakteeritauti, eikä se voi johtua esimerkiksi kylmällä alustalla istumisesta tai vähäisestä vaatetuksesta. Se ei myöskään ole seksitauti, vaikka joillain naisilla tulehdus tulee tavallista herkemmin seksin jälkeen. 

Pissatulehduksen oireet

Virtsatulehduksen oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa ja verinen virtsa. Alavatsassa tai -selässä voi myös olla kipuja. Mene terveysasemalle, jos sinulla on tulehdusoireita. Lievien oireiden kanssa voi odottaa seuraavaan päivään eikä tarvitse lähteä esimerkiksi keskellä yötä päivystykseen. Jos tulehdukseen liittyy korkea kuume tai kova selkäkipu, tulehdus on saattanut levitä munuaisiin. Silloin lääkäriin on mentävä välittömästi. 

Pissatulehduksen hoito

Virtsatulehdus tutkitaan virtsanäytteestä. Testiä ei tarvitse ottaa, jos oireet ovat hyvin tyypilliset. Virtsatulehdus hoidetaan yleensä lääkärin määräämällä 3–5 päivän mittaisella antibioottikuurilla. Hoidon aloittamista ei kannata viivytellä, koska silloin riski tulehduksen leviämisestä munuaisiin kasvaa.
Seksitaudeista klamydia ja tippuri voivat aiheuttaa samankaltaisia oireita kuin virtsatietulehdus. Jos on harrastanut seksiä ilman kondomia, mainitse asiasta aina lääkärille, jotta hän osaa määrätä oikeanlaiset laboratoriotestit. Seksitaudit eivät näy tavallisessa virtsanäytteessä.

Kuinka virtsatietulehdukselta voi välttyä?

Puolet naisista sairastaa vähintään yhden virtsatulehduksen elämänsä aikana. Toisilla on taipumus toistuviin tulehduksiin. Esimerkiksi liian vähäinen nesteen juominen tai liian harva rakon tyhjentäminen saattavat altistaa tulehdukselle.

Muista nämä neuvot:

1. Syö karpaloita. Karpalo happamoittaa virtsaa, mikä heikentää bakteerien elinoloja rakossa. Nauti marjoja tuoreena, täysmehuna tai apteekista saatavina kapseleina.
2. Juo vettä. Tulehdus pysyy loitolla, kun virtsa rakossa vaihtuu usein. Juominen lisää virtsaa ja nopeuttaa sen vaihtumista. Hörpi vettä säännöllisesti, mutta korkeintaan kaksi litraa päivässä, äläkä pidättele pitkään.
3. Käy vessassa. Yhdyntä voi aiheuttaa virtsatietulehduksen, sillä sen aikana virtsaputken lähellä elävät bakteerit pääsevät virtsaputkeen. Ehkäise tulehduksia käymällä pissalla ennen seksiä ja heti sen jälkeen. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä tulehduskierteeseen ennaltaehkäisevää lääkitystä. 

Lue myös

 

Etkö löytänyt ratkaisua pulmaasi? Lue kaikki alapään terveydestä.

Asiantuntijat: gynekologi Päivi Tommola, Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen
Kommentoi »