Demi

Nämä faniteoriat vääntävät aivosi solmuun

Nämä faniteoriat vääntävät aivosi solmuun
Tiesitkö, että kaikki Pixar-elokuvat sijoittuvat samaan maailmaan? Tai että GoT:n Tyrion ei ehkä olekaan Lannister? Faniteoriat selittävät suosittujen leffojen, tv-sarjojen tai kirjojen tapahtumia.
Julkaistu: 7.11.2016

"Ai mitä, onko minulla sisaruksia?" voisi Daenerys Targaryen hämmästellä Game of Thrones-sarjassa.

 

Mikä ihmeen faniteoria?

Faniteoriat ovat fanien kehittelemiä ajatusleikkejä siitä, mitä heidän lempitarinassaan tapahtuu kulissien takana. Teoriat voivat myös ennustaa leffa-, kirja-, tv- tai pelisarjan tulevaisuutta. Toisinaan teoriat ovat aivan omituisia, mutta jotkut niistä käyvät yllättävän paljon järkeen.

Nämä viisi faniteoriaa saavat sinut katsomaan lempisarjaasi aivan uudella tavalla:

1. Tyrion on Targaryen?

Ensimmäinen A Song of Ice and Fire -sarjan kirja, johon tv-sarja Game of Thrones perustuu, ilmestyi jo kaksikymmentä vuotta sitten. Koska tarinaa ei ole vieläkään saatu päätökseen, faneilla on ollut runsaasti aikaa pohtia tarinan tulevia juonenkäänteitä. Esimerkiksi Jon Nietoksen vanhempien henkilöllisyyttä arvailtiin pitkään fanien keskuudessa, ja sarjan kuudennella kaudella arvailut osoittautuivat oikeiksi. 

Toinen pitkään elänyt faniteoria Game of Thronesin maailmasta väittää, että Tyrion Lannister olisi oikeasti Targaryen ja samalla Daeneryksen velipuoli. Kirjoissa kerrotaan, että Daeneryksen isä, hullu kuningas Aerys oli ihastunut Tywin Lannisterin vaimoon Joannaan. Ehkä Tywinin inho poikaansa Tyrionia kohtaan ei johtunutkaan tämän ulkomuodosta, vaan siitä, ettei hän ollenkaan ollut Tywinin lapsi? Teoriaa tukee myös se, että Tyrion haaveilee lohikäärmeistä, ja tv-sarjan kuudennella kaudella hän tulee hyvin toimeen Danyn lohikäärmeiden kanssa. Ehkä Westerosin valtaistuimesta kilpaileekin useampi lohikäärmesuvun lapsi kuin luulemme?

(gif)

2. Kaikki Pixar-elokuvat tapahtuvat samassa maailmassa

Pixar on elokuvayhtiö, jonka tuottamiin suosittuihin animaatioelokuviin kuuluun muun muassa Toy Storyt, Wall-E ja Nemoa etsimässä. Jon Negroni -niminen Pixar-fani keksi muutama vuosi sitten, että kaikki Pixarin elokuvat, sijoittuvat samaan maailmaan ja kertovat yhden suuren tarinan.

Teoria on pitkä ja mutkikas, mutta sen mukaan periaatteessa kaikki alkaa 1300-luvulle sijoittuvasta Brave-elokuvasta. Leffan päähenkilö Merida tapaa noidan, joka loitsii eläimiä käyttäytymään ihmisten kaltaisesti. Tällaisia eläimiä nähdään myöhemmin ainakin Nemoa etsimässä, Ratatouille ja Ötökän elämää -leffoissa. Myöhemmin henkiin heräävät myös lelut (Toy Storyt) ja autot (Autot-elokuvat), mutta kaikki johtaa lopulta jonkinlaiseen konfliktiin ihmisten, eläinten ja älykkäiden esineiden välillä. Ihmiset päätyvät asumaan Wall-E:ssa nähdylle avaruusasemalle. Teoria on vakuuttanut niin monet, että sille on omistettu omat sivut ja useita YouTube-videoita.

3. Homer Simpson on koomassa

Simpsonit-fanit ovat yrittäneet löytää selitystä Simpsonien kotikaupungin Springfieldin käsittämättömille tapahtumille. Suositun faniteorian mukaan kaikki Simpsonin jaksot tapahtuvat Homer Simpsonin pään sisällä. Homer vajosi koomaan vuonna 1993 esitetyssa jaksossa, ja teorian rakentelijoiden mukaan hän ei koskaan herännyt. Tätä tukee se, että ennen kyseistä episodia Simpsonien seikkailut olivat arkisempia, kun taas tämän jakson jälkeen Springfieldissä alkoi tapahtua kummia. 

(gif)

4. Victor Frankenstein ja Jack Skullington ovat sama henkilö

Tämän teorian mukaan Tim Burtonin elokuvien Frankenweenie, Corpse Bride ja Painajainen ennen joulua päähenkilö on kaikkissa sama. Frankenweenien ja Corpse Briden päähenkilön nimi on Victor, ja molempien toverina on kovin samannäköinen, kuollut koira. Myös Painajainen ennen joulua -leffan Jack Skellingtonilla on terävänenäinen koiratoveri, joka on muuttunut jo haamuksi. Täytyy myöntää, että Jack on kovin eri näköinen kuin aiemmat Victorit - mutta ehkä Halloween-kylään muuttaminen vaatii pientä muodonmuutosta karmivampaan suuntaan?

(gif)

5. Loki hävisi tahallaan The Avengers-elokuvassa

Marvel-leffojen suosittu pahis Loki on manipuloinnin ja juonittelun mestari. Sen vuoksi monet fanit ovat teorisoineet, että hän olisi hävinnyt tahallaa ensimmäisessä Avengers-elokuvassa Avengereille. Teorian mukaan Loki halusikin päätyä vangiksi Asgardiin, jonne Thor vei säilytykseen myös voimakkaan Tesseract-kiven. Thor: The Dark World -leffan tapahtumat tukevat fanien teoriaa. Loki päätyi Avengers-leffan lopuksi juuri sinne minne halusikin. 

(gif)

Lue myös

Kommentoi »