Demi

Näistä syistä hiusten värjääminen voi olla vaarallista

Näistä syistä hiusten värjääminen voi olla vaarallista
Aiotko värjätä hiukset? Mieti vielä. Vaikka et saisi allergiaa nyt, se voi tulla myöhemmin.
Julkaistu: 2.2.2016

Kaikille hiusväreille voi tulla allergiseksi

Suurin osa hiuksiaan värjäävistä ei koe haittaa väriaineista, mutta osa ihmisistä tulee allergiseksi:
Synteettiset eli keinotekoiset hiusvärit ja sävytteet sisältävät suuren joukon kemikaaleja, joiden avulla hiussuomut saadaan aukeamaan ja värimolekyylit asettumaan hiuksen sisään. Osa ihmisistä allergisoituu yhdelle tai useammalle hiusvärin kemikaalille. 
Kasviväreissä käytetään vain luonnollisia ainesosia, kuten hennaa väriaineena. Kasviväritkään eivät ole täysin turvallinen vaihtoehto, sillä myös niiden ainesosille voi allergisoitua. Esimerkiksi tummassa hennavärissä on samoja allergisoivia ainesosia kuin keinotekoisissa väreissä. 
Suoraväreihin liittyy pienempi allergisoitumisen riski kuin sävytteisiin ja kestoväreihin, mutta täysin riskittömiä nekään eivät ole. Suoraväri saattaa sopia henkilölle, jolle kestovärit eivät käy. Kaikkien hiusvärien käytössä pitää kuitenkin muistaa sama säännöt: testaa väriä ensin pienelle alueelle ja käytä niitä vain terveeseen päänahkaan.

Tummat värit allergisoivat pahiten

Eniten allergisoi kemikaali nimeltä parafenyleenidiamiini (PPD), jota on hiusvärissä sitä enemmän, mitä tummemmasta väristä on kyse. Samaa ainetta on myös ammattikäyttöön tarkoitetuissa ripsien ja kulmien väriaineissa. Tummat väriaineet ovat pahiten allergisoivia, joten niitä kannattaa välttää.

Allergia voi kehittyä vähitellen

Vaikka värjääminen ei aiheuttaisi sinulle allergiaa juuri nyt, se ei valitettavasti tarkoita, että voit huokaista helpotuksesta. Allergia voi kehittyä vähitellen vuosien tai vuosikymmenten aikana.
Hiusten värjäämistä ei suositeta alle 16-vuotiaille juuri siitä syystä, että allergisuuden riski näyttää nousevan värjäyskertojen myötä. Jos värjäyksen on aloittanut nuorena, allergia ehtii kehittyä nopeasti aikuisiässä. Jos allergia puhkeaa, useimmiten pitää lopettaa hiustenvärjäys kokonaan.
Jos värjää hiuksiaan, voi vähentää allergiariskiä harventamalla värjäyskertoja.

Oireet voivat levitä silmiin asti

Allergiaoireet vaihtelevat lievästä jopa sairaalahoitoa vaativiin vakaviin haittoihin:
Lievät oireet voivat olla esimerkiksi kutinaa ja kuumotusta sillä ihoalueella, joka on joutunut tekemisiin väriaineen kanssa. Lievät allergiaoireet parenevat itsestään, mutta kyseistä tuotetta ei kannatta enää käyttää.
Vakavissa oireissa iho turpoaa, punoittaa ja kuumottaa. Oireet voivat levitä otsalle, korvalehtiin ja jopa silmäluomiin asti. Iholle saattaa tulla haavoja, jotka voivat erittää nestettä, ja iho voi hilseillä. Oireet voivat alkaa jo kampaajalla istuessa tai vasta pari päivää värjäyksen jälkeen. Hankalat oireet saattavat vaatia lääkitystä, kuten kortisonikuurin.
Näin helpotat oireita: Jos oireet alkavat jo kampaajalla, värjäys pitää heti keskeyttää ja pestä väri huolellisesti pois. Kotioloissa päänahan polttelua voi yrittää helpottaa viileällä vesisuihkulla. Lääkäriin kannattaa mennä, jos turvotusta tuntuu kasvoilla asti, jos päänahka on mennyt rikki tai jos olo tuntuu heikolta.
Lääkäri harkitsee, onko syytä tehdä allergiatestit väriallergian varmistamiseksi. Testit ovat välttämättömät ainakin kampaajana toimiville tai kampaajan urasta haaveileville, jos on joskus havainnut edes lieviä oireita.

Allergia ei häviä

Kerran allergiaoireita saanut ei saa värjätä hiuksiaan uudelleen. Synteettisistä väriaineista oireita saanut voi ehkä käyttää kasvivärejä tai suoravärejä, mutta on suositeltavaa, että kokeilee kasviväriä ensin pienelle ihoalueelle ennen kuin altistaa koko päänahan sille.

Raitojen värjääminen rasittaa ihoa vähemmän

Raidoitus on iholle hellävaraisempi käsittely kuin koko hiusmassan värjäys, mutta allergiselle ei suositeta raitojakaan. Värjäämällä hiuksiin vain raitoja on kuitenkin mahdollista lykätä allergisoitumista, koska raidat eivät kosketa päänahkaa. 
Hiusten värjäys kampaajalla saattaa olla kotivärjäystä turvallisempaa. Kampaaja pystyy arvioimaan värjäyksen keston oikein ja tarkistamaan, että päänahka on kunnossa ennen värjäystä.
Asiantuntija ja kirjoittaja: Väestöliiton nuorisolääkäri Miila Halonen
Kommentoi »