Demi

Näin vältät ohivuodot

Näin vältät ohivuodot
Mistä tiedän, että kuukautiset ovat alkamassa? Miten estän, ettei vuoto leviä housuihin tai lakanoihin? Vastasimme kiusalliseen ongelmaan.
Julkaistu: 17.3.2015

Mistä tietää, että kuukautiset ovat alkamassa?

Ohivuotoja tulee joskus kaikilla, jos vuoto alkaa yllättäen tai suoja on huonosti. Kun aavistelet menkkojen alkavan, käytä pikkuhousunsuojaa. Vaikka kuukautiskierto olisi epäsäännöllinen, monista ennusmerkeistä voi yrittää päätellä, milloin seuraava vuoto alkaa. Tyypillisiä ennakko-oireita ovat rintojen arkuus ja alavatsalla tuntuva nipistely ja turvotus. Osa huomaa mielialan laskevan, ja joillakuilla on itkuisuutta ja ärtyneisyyttä jopa useita päiviä ennen vuodon alkua. Kaikilla ei tule ennakko-oireita. 

Ohivuoto päivällä

Yleensä vuoto alkaa niukkana vessakäynnillä tai nukkuessa, ja ehdit vaihtaa kunnon suojan huomattuasi vuodon.

Pidä aina laukussa omassa kangaspussukassaan kuukautissidettä. Irrallaan tai meikkipussissa suojat voivat avautua ja likaantua.

Kuukautisten aikana parhaat pikkuhousut ovat puuvillaiset (ne hengittävät), tummat (pikkuläikät eivät näy) ja tukevasta kankaasta (side pysyy paikoillaan). Stringit kannattaa unohtaa siteen kanssa, eivätkä bokserimalliset pikkarit istu, jos käyttää siivellistä sidettä.

Ohivuoto yöllä

Yöllä suojan vaihtoväli venyy ja ohivuotoja sattuu helpommin kuin päivällä. Riskiä lisää, jos nukkuu selällään, levottomasti tai pitkään. Näin voit välttää yölliset ohivuodot menkkojen aikana:

  • Levitä aluslakanan päälle tai alle kylpypyyhe. Likainen pyyhe on helpompi pestä kuin patja.
  • Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni ja ketoprofeiini, vähentävät vuodon määrää mutta eivät lyhennä kuukautisten kestoa.
  • Jos käytät yöllä sidettä, valitse mahdollisimman pitkä ja siivellinen yöside. Pue tarvittaessa ylimääräiset, bokserimalliset pikkuhousut tai minisortsit, jotka auttavat pitämään suojan paikoillaan.
  • Rullaa vessa- tai talouspaperista noin peukalon paksuinen pitkä tuppo. Sujauta se yöksi siteen ja kankkujen väliin.
  • Kuukupilla on pisin vaihtoaika (yli 8 tuntia), joten sitä voi kokeilla myös öisin, etenkin jos sinulla on runsaat kuukautiset ja tykkäät nukkua pitkään.

Asiantuntiija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Lue myös

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lue lisää kuukautisista.

Kommentoi »