Demi

Näin teet itsellesi tulevaisuudensuunnitelman

Näin teet itsellesi tulevaisuudensuunnitelman
Etkö tiedä, mitä haluaisit tehdä elämälläsi? Tulevaisuudensuunnitelma auttaa sietämään epävarmuutta ja tekemään valintoja, jotka vievät kohti unelmiasi. Suunnitelmaa voi ja kannattaa myös muuttaa.
Julkaistu: 11.4.2016

1. NOLLASTA SE LÄHTEE

Suunnitelmasi ei tarvitse olla valmiina mielessä, kun alat tehdä sitä. Suunnittelu vaatii aikaa. Varaa sitä kalenteristasi muutamalle eri päivälle, niin sinun ei tarvitse hätiköidä.

2. KLIKKAILE TESTEJÄ

Koska suunnitelma kertoo sinusta, aloita itsestäsi. Mikä sinua kiinnostaa ja missä olet hyvä? Voit käyttää apunasi erilaisia testejä, kuten Ammatinvalinta.fi-sivuilta löytyvää Opi tuntemaan itsesi -testiä. Ota tämä mainiona tilaisuutena tutustua siihen mahtavaan tyyppiin, joka sinä olet.

3. UNELMOI ILMAN RAJOJA

Unelmat antavat hyvät suuntaviivat suunnitelmallesi, sillä suunnitelman kuuluu koostua asioista, joita pidät tavoittelemisen arvoisena. Haaveile huoletta vaikka esiintymisestä Olympiastadionilla tai maailmanympärysmatkasta.

4. SUUNNITTELE YKSITYISKOHTIA

Varsinaiset suunnitelmat kannattaa tehdä lähivuosille tai -kuukausille. Keskity sellaisiin asioihin, joihin voit itse vaikuttaa. Jos poptähteys on unelmasi, suunnitelmana voi olla ottaa musiikki valinnaisaineeksi koulussa, hakea esiintyjäksi musikaaliin tai opetella säveltämään biisejä tietokoneella.

5. KYSELE JA GOOGLAA

Jos et ole vielä löytänyt omaa juttuasi, syynä voi olla, ettet ole vielä kuullut sen olemassaolosta. Hankkiudu koulusi opon juttusille tai varaa aika TE-toimistosta ammatinvalinnassa auttavalle psykologille tai Työlinjan Uraohjaukseen, josta sinua ohjataan puhelimitse tai videoitse. He osaavat kertoa vaihtoehtoja eri kouluista, ammateista, kansainvälistymisestä ja vaikka yrittäjyydestä.  Yhteystiedot löytyvät osoitteesta te-palvelut.fi.

6. KOKOA PALAPELIÄ

Kun tavoite on selvillä, pilko suunnitelma pienempiin välietappeihin. Eikö sen saavuttaminen tunnukin heti helpommalta? Nyt tiedät, mitä sinun pitää tehdä, jotta suunnitelmasi toteutuu. Jos haluat ensi kesänä kesätöihin, aloita suunnittelu miettimällä, minkä alan työpaikkoja haet. Entä ehtisitkö opetella jonkin työnhaussa auttavan taidon, kuten ravintola-alan sanastoa ruotsiksi?

7. DEADLINEEN PUOLI VUOTTA

Pohdi, mihin mennessä aiot saavuttaa asettamasi välietapit. Aikataulun ansiosta tiedät, milloin kesätyöhaut alkavat ja milloin on kirjoittaa hakemukset. Palkitse itsesi välitavoitteiden saavuttamisesta. Muista keskittyä myös rentoutumiseen ja hauskanpitoon. Suunnitelman tarkoitus ei ole hallita elämääsi vaan kannatella. Se antaa virtaa jatkaa kohti unelmiasi.

8. OTA SUUNNITELMA TALTEEN

Kirjoita suunnitelmat vaiheineen ja aikatauluineen muistikirjaan tai puhelimeen. Siten voit helposti tarkistaa vaikkapa puolen vuoden välein, miten suunnitelmasi etenevät. Voit tehdä myös rinnakkaisia suunnitelmia esimerkiksi harrastuksista ja opinnoista ja laittaa suunnitelmat tärkeysjärjestykseen. Muista myös vaihtaa järjestystä ja suunnitelmia, kun siltä tuntuu.

Lähteet: Uraohjauksen psykologi Elise Hakala, koulupsykologi Lari Laakkonen, urapolku.fi

 

Lue myös:

Kommentoi »