Demi

Näin syntyi Divergent-kirjasarja

Näin syntyi Divergent-kirjasarja
Demi haastatteli: Divergent-kirjailija Veronica Roth, 25, sai kustannussopimuksen neljässä päivässä.
Julkaistu: 12.6.2014

Shailene Woodley ja Theo James näyttelevät kirjoihin perustuvassa Divergent - Outolintu -elokuvassa.

"Sain inspiraation kirjoihini psykologian luennolta. Ensimmäisenä opiskeluvuotenani yliopiston psykologian kurssilla puhuttiin altistusterapiasta, jonka avulla hoidetaan ahdistusta. Altistusterapiassa potilas joutuu toistuvasti kohtaamaan pelkoa aiheuttavan asian ja tottuu siihen vähitellen. Kiinnostuin ajatuksesta ja halusin käsitellä sitä fantasiakirjallisuuden kautta.

Olen aina ollut kiinnostunut siitä, miten ihmiset jakautuvat ryhmiin ja mihin joukkoon he kuuluvat. Harry Potter -kirjoissa ihmiset jaetaan eri tupiin, ja halusin käyttää samanlaista ideaa omissa teoksissani. Tein hahmotelman kahden ensimmäisen kirjan juonesta ja henkilöjen kehittymisestä ja aloin sitten kirjoittaa tarinaa.

Minusta Divergentin maailma ei ole synkkä. Tarina kertoo sinnikkyydestä ja sankaruudesta vaikeassa tilanteessa. Kaikki toivo ei ole menetetty, vaikka elämä onkin vaikeaa. Päähenkilö Tris kasvaa osaansa vähitellen mutta on myös itsekäs, armoton ja haavoittuva. Kirjasarjassa ihmiset jakautuvat viiteen osastoon luonnetyyppiensa mukaan. Itse kuuluisin ehkä Vaatimattomiin. Hahmoista samastun eniten Tobiakseen, koska hän on minun laillani varautunut.

Olen luonteeltani pessimisti, joten olisi tuntunut leuhkalta miettiä  elokuvaversiota, kun kirjoitin kirjaa. Keskityin siihen, että romaani ylipäänsä julkaistaisiin. Minua onnisti, ja sain kustannussopimuksen neljässä päivässä. Nyt kirjoitan novelleja, jotka kertovat Tobiaksesta ennen Divergent-sarjan tapahtumia. Yksi on jo julkaistu, ja loput kolme ilmestyvät heinäkuussa. Sitten aion pitää pienen breikin ja ihmetellä, mitä ympärilläni tapahtuu juuri nyt.

Suosittelen lukemaan tieteiskirjallisuudesta Lois Lowryn Giver-romaanin ja Frank Herbertin Dyynin. Ne ovat vaikuttaneet omaan kerrontaani valtavasti. Marilynne Robinsonin Gilead-romaanin mainitsen aina, kun minulta pyydetään lukuvinkkejä."

Arvio

Veronica Roth: Kapinallinen

Divergent-trilogian kakkososa alkaa kaaoksesta. Valtataistelut repivät viiteen osastoon jaettua yhteiskuntaa, ja päähenkilöt Tris, Neljä ja Caleb ovat pakomatkalla. Heillä ei ole aikaa käpertyä parantelemaan haavojaan. Suoja löytyy yllättävästä paikasta, ainakin hetkeksi. Tris on ahdistunut ja tuntee syyllisyyttä, josta ei uskalla puhua edes Neljälle. Kakkososa syventää taitavasti hahmoja ja pitää jännitystä yllä. Kaupoissa suomeksi nyt.

Kommentoi »