Demi

Näin sinua huijataan Instagramissa

Näin sinua huijataan Instagramissa
Kaikki ei ole aina sitä, miltä se kuvissa näyttää. Oletko kuullut näistä oudoista tapauksista?
Julkaistu: 1.12.2016

1. Liian uskomattomalta kuulostavat tarinat kannattaa kyseenalaistaa

Matkabloggaaja Lauren Bullen joutui tässä kuussa kummallisen kohun kohteeksi. gypsea_lust-nimellä Instagramissa kuvia julkaiseva Lauren kirjoitti blogikirjoituksen, jossa hän kertoi löytäneensä toisen Instagram-tilin täynnä aivan samanlaisia kuvia kuin hänen omansa.
diana_alexa-nimellä Instagramissa kuvia julkaiseva henkilö ei ollut vain kopioinut Laurenin kuvia ja julkaissut niitä omalla tilillään - vaan vaikutti siltä, että hän oli matkustanut ympäri maailmaa bloggaajatähden perässä. "Diana" esiintyy kuvissaan samoissa vaatteissa, samoissa hotelleissa ja turistikohteissa kuin Lauren, ja kuvat on jopa kuvattu samoista kuvakulmista. 
Mutta oliko stalkkeria oikeasti olemassa? Tapausta on epäilty julkisuustempuksi, sillä "Dianalta" olisi kulunut absurdeja määriä aikaa ja rahaa selvittää täsmälleen ne paikat, missä Lauren on liikkunut. Sen lisäksi Laurenin sähköpostin ja ”Dianan” Twitter-tilin väliltä on löytynyt yhteys. 
"Dianalta" ei olla saatu asiaan kommenttia, ja hän on muuttanut tilinsä yksityiseksi. Lauren itse poisti stalkkeria käsitelleen blogikirjoituksensa kerrottuaan sopineensa asiat "Dianan" kanssa. Lauren kiistää huhut lavastamisesta, mutta se on varmaa, että hän on hyötynyt kohusta: gypsea_lust-tili on kerännyt mediahuomion myötä ainakin 200 000 seuraajaa lisää.

2. Instagramissa upealta vaikuttava elämä ei välttämättä ole sitä

Muutama kuukausi sitten 25-vuotias malli Pariisista, Louise Delage, liittyi Instagramiin. Hän keräsi nopeasti yli 100 000 seuraajaa kuvillaan lomailusta, illallisista ystävien kanssa ja muusta hauskanpidosta. Se, mitä seuraajilla jäi huomaamatta, oli se, että joka ikisessä Louisen hurjasti tykkäyksissä keränneessä 150 kuvassa oli näkyvillä alkoholia.
Hiljattain ranskalainen mainostoimisto BETC paljasti, että Louise oli vain heidän luomansa hahmo. Louisen Insta-kuvien tarkoitus oli herättää tietoisuutta alkoholismista.
Mutta miksi kampanja oli juuri Instagramissa? Somekanavista varsinkin Instassa arki loistaa poissaolollaan. Fiidit ovat täynnä kuvia juhlista, lomista ja muista elämän hohtohetkistä, ja niihin liittyy monilla täysi-ikäisillä usein alkoholi.
Koska Louisen kuvat olivat muuten iloisia, seuraajat eivät hoksanneet, että noin runsas alkoholinkäyttö ei voinut olla hallinnassa.  Hälytyskellojen pitäisi soida siinä vaiheessa, jos ihmistä ei näe koskaan selvin päin, somessa tai somen ulkopuolella. 
Kampanja osoitti surullisesti, että toisten ongelmia on usein vaikea huomata  - ja niihin on vaikea puuttua. 

3. Feikkitilien tekeminen on helppoa – ja niitä on vaikeaa poistaa

"Instagram-tilini on varastettu", kertoi tubettaja mariieveronica Snapchatissaan tällä viikolla. Ilmeisesti joku oli hakkeroinut tilin ja poistanut sen. Mariieveronica pommitti Instagramia viesteillä, mutta ainakaan tällä hetkellä tiliä ei ole voitu palauttaa. Sen sijaan usealta muulta tililtä löytyy hänen Instagram-kuviaan. 
Feikkitileillä on liiankin helppo kerätä seuraajia Instagramissa. Sivusto ei ilmoita käyttäjilleen, vaikka jotain tiliä epäillään väärennökseksi. Ylläpito on myös hidas tutkimaan epäilyttäviä tilejä. Aina jos huomaat jonkun käyttävän luvatta sinun tai tuttavasi nimeä ja kuvia Instagramissa, voit ilmiantaa tilin – mutta saattaa kulua kuukausia, ennen kuin tili oikeasti poistuu.
Jos yhtään epäilyttää, tarkista aina, onko seuraamasi tyypin tili oikeasti hänen. Se selviää esimerkiksi niin, kertooko hän Instagram-tilistään muissa somekanavissaan, kuten YouTuben tietoja-osiossa.

Lue myös

Kommentoi »