Demi

Näin poistat karvat ärsyttämättä ihoa

Näin poistat karvat ärsyttämättä ihoa
Top 5: Hyvästi, punaiset pilkut! Lue, miten kannattaa sheivata ja rauhoittaa karvanpoistosta ärtynyt bikiniraja.
Julkaistu: 11.11.2014

1. Miksi bikiniraja ärtyy sheivaamisesta?

Karvapoistosta johtuvat punaiset näppylät ovat ärtyneitä ja tulehtuneita karvatuppia. Karvanpoisto on rikkonut karvatupen pinnan, jolloin ihon bakteerit aiheuttavat tulehduksen. Varsinkin alapään herkkä ja ohut iho ärtyy herkästi, koska se hankautuu ja hautuu enemmän kuin muut paikat, mikä luo hyvät olosuhteet tulehdukselle.

2. Miten kannattaa sheivata?

Jos ajelet, pidä terä puhtaana ja vaihda se säännöllisesti. Se menettää parhaan iskunsa jo parissa käytössä. Tylsä terä repii ihoa ja vaatii useita vetoja, mikä lisää tulehdusriskiä. Käytä aina sheivatessa siihen tarkoitettua geeliä. Ajele myötäkarvaan, sillä se vähentää ihon rikkoutumista. Sheivaa vasta suihkun lopussa, kun iho ja karvat ovat pehmeimmillään. Älä sheivaa päivittäin vaan pidä välissä ainakin yksi lepopäivä.

3. Miten muuten voi poistaa karvoja?

Jos terällä ajelu tuottaa tuskaa, voit kokeilla karvanpoistoaineita. Ne ovat helpompia käyttää kuin harjoittelua vaativat liuskat ja vahat sekä halvempia ja kivuttomampia kuin ammattilaisen tekemä vahaus. Kosmetologin tekemä sokerointi on vahausta hellävaraisempi tapa poistaa karvat mutta maksaa paljon. Herkkä iho ja varsinkin bikiniraja ärtyy usein voiteistakin. Muista noudattaa pakkauksen ohjeita. Jos käytät karvanpoistovoidetta bikinirajaan, valitse bikinirajalle tarkoitettu voide. Karvanpoistovoiteella ei pidä poistaa kaikkia alapään karvoja, vaan se on tarkoitettu ainoastaan bikinirajalle.

4. Miten rauhoittaa karvanpoistosta ärtynyt iho?

Pidä taukoa, jos ihosi ärtyy karvanpoistosta. Suihkuta sitä aamuin illoin ja taputtele se kuivaksi. Voit taputella karvanpoiston jälkeen iholle vanulapulla desinfiointiainetta. Apteekista ilman reseptiä saatava Bepanthen- tai Sibicort-voide tai vauvojen sinkkivoide rauhoittaa ihoa. Levitä voidetta ohuesti pari kertaa päivässä. Vältä tiukkoja housuja ja hautovia vaatteita, kuten tekokuituisia alushousuja. Älä ikinä raavi kutisevaa ihoa. Mene lääkäriin, jos näpyt märkivät, ovat suurempia kuin tavalliset finnit tai jos et saa ihoa rauhoittumaan omin konstein reilussa viikossa.

5. Mitä jos karvanpoistosta ei tule mitään?

Karvoja ei ole ikinä pakko poistaa. Lopeta, jos se tuottaa sinulle tuskaa. Saksilla voit siistiä karvoitusta kiusaamatta ihoa. Muista myös, että alapään karvojen tarkoitus on suojella herkkiä paikkoja.

Lue myös, miten alapää kuuluu pestä ja mitä tapahtuu gynekologin vastaanotolla.

Asiantuntija: yleislääkäri Miila Halonen
Kommentoi »