Demi

Näin onnistut piparkakkutalon teossa



Näin onnistut piparkakkutalon teossa

Haaveiletko suloisesta piparkakkutalosta? Demin suosikkitubettaja Ia J teki ohjeet taikinaan, kokoamiseen ja koristeluun.
Teksti Ida Valpas
Kuvat Helsinki, YouTube

Demin suosikkitubettaja Ia J kuvasi mahtavan videon siitä, miten piparkakkutalo syntyy. Alta löydät myös tarkat ohjeet.

Piparkakkutaikina

  • 4 dl tummaa siirappia
  • 4 dl taloussokeria
  • 6 rkl piparkakkumaustetta (tai 4 rkl kanelia, 2 rkl inkivääriä, 2 rkl kardemummaa, 2 rkl neilikkaa)
  • 500 g voita
  • 4 kananmunaa
  • 18 dl vehnäjauhoja
  • 4 tl ruokasoodaa

Ohje

1. Kaada tumma siirappi, taloussokeri ja mausteet kattilaan. Kiehauta seos.

2. Ota kattila pois liedeltä ja lisää seokseen paloiteltu voi. Hämmennä seosta, kunnes voi on sulanut. Anna seoksen jäähtyä 20-30 minuuttia.

3. Lisää kananmunat joukkoon yksitellen vatkaten.

4. Sekoita vehnäjauhot ja ruokasooda keskenään ja vatkaa ne seoksen joukkoon.

5. Jätä taikina maustumaan jääkaappiin seuraavaan päivään. Sitten se on valmis paistamiseen.

5. Paista piparit 175-asteessa 5-7 minuutin ajan, riippuen siitä, kuinka paksuja ne ovat. Tarkkaile pipareita niiden paistuessa, jotta ne eivät pääse palamaan.

Piparkakkutalon kaavat

Piirrä piparkakkutalon osat leivinpaperille ja leikkaa irti. Kauli piparkakkutaikina levyksi ja leikkaa kaavojen mukaan. Aseta pienet ja isot osat eri pelleille, koska ne paistuvat eri ajan uunissa. Tee myös yksi iso piparkakkulevy talon alustaksi ja paista se erikseen. Ota halutessasi taikinasta muotilla esimerkiksi joulukuusia talon koristeeksi.

Lisää piparkakkutalon kaavoja löydät esimerkiksi Mansikkamäki-blogista ja Kotivinkin sivuilta.

 

Sokerimassa koristeluun

  • 2 kananmunan valkuaista
  • 2-5 dl tomusokeria
  • Ripaus sitruunamehua

Ohje

1. Yhdistä ainekset kippoon ja vatkaa niitä, kunnes seos on tahmeaa. 

2. Lisää sekoitusvaiheessa hieman sitruunamehua seokseen. Se auttaa seosta kuivumaan ja kovettumaan nopeammin.

3. Kaada lopuksi massa pursotinpussiin ja kiinnitä koristeet sen avulla taloon.

Vinkki: Piparkakkutalon osat kannattaa koristella ennen kuin kasaat talon!

 

Sokerin sulatus

Kaada noin desilitra hienoasokeria pannulle. Älä valitse parasta mahdollista paistinpannua, sillä kuuma sokeri saattaa jättää siihen jälkiä. Kuumenna sokeria hiljalleen ja vain välillä sekoittaen. 

Ole todella varovainen, sillä sulanut sokeri on todella kuumaa! Voit pyytää vanhempaasi auttamaan sulatuksessa.

Lorauta lopuksi joukkoon hieman siirappia, jotta sokeri ei kovetu liian nopeasti. Levitä sokeria piparkakkutalon osien reunoille ja rakenna talo.

Lisää joulureseptejä

Tutustu kaikkiin Demin vlogeihin!

Julkaistu: 8.12.2015