Demi

Näin onnistut karvanpoistossa

Näin onnistut karvanpoistossa
Top 25: Miten pitää sheivata, ja kuinka karvoista pääsee eroon pitkäksi aikaa? Lue vinkit silkkiseen ihoon.
Julkaistu: 8.7.2015

1. Aloita sääristä

Harjoittelu tekee mestarin myös karvanpoistossa. Oli karvanpoistomenetelmä mikä tahansa, sen kokeilu on helppo aloittaa sääristä. Niiden iho ei ole yhtä herkkä kuin bikinirajan tai kainaloiden.

2. Toimi ajoissa

Vahauksen ja sokeroinnin jälkeen iho voi punoittaa parikin päivää. Jos esimerkiksi valmistaudut juhliin, muista siis poistaa karvat hyvissä ajoin.

3. Käytä vain terävää terää

Vaihda höylä heti, kun se alkaa osoittaa tylsyyden merkkejä, yleensä noin 5–10 käyttökerran jälkeen. Tylsä terä kerää bakteereja, jotka voivat ärsyttää ihoa, ja aiheuttaa ihottumaa ja punaisia näppyjä.

4. Muista huuhdella terä

Huuhtele sheivatessa terä jokaisen vedon jälkeen, jotta karvat ja sheivausgeeli eivät tuki terää.

5. Vähennä vetoja

Mitä vähemmän vetoja käytät karvoja ajellessa, sitä parempi iholle.

6. Kuori säännöllisesti

Kun kuorit ihon hellävaraisella tuotteella kerran tai pari viikossa, pääset eroon kuolleista ihosoluista, jotka tukkivat terän ja ärsyttävät ihoa. Herkälle iholle sopii kuorintavoide, jossa ei ole rakeita.

7. Sheivaa suihkun lopuksi

Sheivaa suihkussa vasta, kun olet pessyt hiukset ja peseytynyt, jotta iho on puhdas ja ehtii pehmetä.

8. Älä ikinä ajele kuiviltaan

Levitä aina karvoja ajellessa ensin iholle sheivausgeeliä tai -vaahtoa, jotta terä liukuu iholla eikä vahingoita sitä.

9. Anna kainaloille taukoja

Kainaloiden iho on niin herkkä, että ne kannattaa sheivata korkeintaan joka toinen päivä.

10. Sheivaa vasta illalla

Kun nukut, sääret turpoavat ja karvat vetäytyvät karvatuppeihin, joten aamulla odottavat siloiset sääret.

11. Jätä karvat rauhaan kuukautisten aikana

Bikinialueen iho tulehtuu kuukautisten aikaan tavallista helpommin, joten anna karvojen olla silloin.

12. Ajele herkkä iho myötäkarvaan

Joidenkuiden mielestä vastakarvaan ajelemalla saa tarkemman lopputuloksen, mutta karvojen ajeleminen niiden kasvusuunnan mukaisesti on hellävaraisin vaihtoehto. Kokeile, mikä sopii sinulle.

13. Taputtele iho kuivaksi

Pyyhkeellä hankaaminen voi  ärsyttää ihoa karvanpoiston jälkeen, joten kuivaa iho kevyesti taputtelemalla.

14. Muista kosteuttaa

Sheivaus kuivattaa ihoa, joten kosteutus on tärkeää. Paksu kosteusvoide voi saada karvatupet tulehtumaan, joten suosi kevyitä voiteita.

15. Anna ärtyneelle iholle lomaa

Voit painella ärtynyttä aluetta kostealla kuumalla pyyhkeellä. Jos iho on ärtynyt, pidä taukoa karvanpoistosta. Lue myös lisää vinkkejä ihon rauhoittamiseen.

16. Hoida sisäänpäin kasvaneita karvoja finnituotteilla

Punainen kutiava näppylä sheivatulla iholla on todennäköisesti karvatupentulehdus tai sisäänpäin kasvanut karva. Mietoa salisyyli- tai maitohappoa sisältävät, finneille tarkoitetut täsmätuotteet rauhoittavat punoitusta ja tulehdusta, jolloin karvalla on taas tilaa kääntyä oikeaan kasvusuuntaan.

17. Älä laita dödöä heti

Odota sheivauksen jälkeen ainakin puoli tuntia tai mieluiten esimerkiksi yön yli ennen kuin levität deodoranttia kainaloille.

18. Kokeile kookosöljyä

Jos ihoa kutittaa karvanpoiston jälkeen, levitä sille kylmäpuristettua kookosöljyä. Öljy kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Se on myös antibakteerista eli ehkäisee tulehduksia. Voit korvata kookosöljyllä myös sheivausgeelin.

19. Poista karvat juurineen

Epilointi, vahaus ja sokerointi pitävät karvat poissa kauemmin kuin sheivaus eli muutaman viikon. Karvojen pitää olla vähintään viiden millin pituisia, jotta ne voi poistaa juurineen. Vahaus ja sokerointi sujuvat parhaiten kosmetologin käsissä. Sokerointi on kolmesta menetelmästä hellävaraisin ja vähiten kivulias.

20. Nypi yksittäiset karvat pinseteillä

Jos epiloimisen, vahauksen tai sokeroinnin jäljiltä jää yksittäisiä karvoja, ne lähtevät helposti pinseteillä. Muista putsata pinsetit ennen ja jälkeen käytön desinfiointiaineeseen kastetulla vanulapulla tai pumpulilla.

21. Vahaa pienillä liuskoilla

Jos kasvojen karvat harmittavat, kokeile kylmävahaliuskoja.  Pieniä liuskoja on helppo käyttää. Muista myös, että yleensä vain sinä itse huomaat haivenet.

22. Kokeile karvanpoistovoidetta

Karvanpoistovoide pitää ihon sileänä joitakin päiviä eli hieman pidempään kuin sheivaus. Noudata käyttöohjeita ja testaa aina voidetta ensin pienelle alueelle, sillä karvoja tuhoavat kemikaalit voivat ärsyttää ihoa.

23. Kreiseile karvoilla

Karvoituksella leikittely on trendikäs tapa herättää hämmennystä ja näyttää, ettei karvattomuus ole mikään pakko. Muun muassa Miley Cyrus on esitellyt Instagramissa suoravärillä pinkiksi värjättyjä kainalokarvojaan. Jos innostut ideasta, kokeile ensin väriä pienelle alueelle, jotta näet, miten ihosi reagoi.

24. Harkitse kalliita hoitoja tarkkaan

Laserointi ja valoimpulssit voivat joskus saada karvojen kasvun pysähtymään lähes kokonaan. Näitä ammattilaisen tekemiä hoitoja kannattaa harkita vain ihoalueille, joilla karvat häiritsevät erityisen paljon. Hoidot tehoavat parhaiten tummiin karvoihin. Niitä pitää toistaa monta kertaa, ja lopullinen hinta voi olla monta sataa euroa.

25. Kuuntele vain itseäsi

Poista karvoja vain, jos siltä tuntuu, ja sieltä, mistä haluat. Sinä olet ainoa ihminen, jonka mielipiteellä karvoistasi on merkitystä.

Lue myös nämä jutut:

Asiantuntija: Ihoakatemian ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Marge Uibu

Kommentoi »