Demi

Näin löydät oikean ehkäisymenetelmän

Näin löydät oikean ehkäisymenetelmän
Top 4: Lue, miten suojaudut raskaudelta ja seksitaudeilta ja löydät parhaan ehkäisymenetelmän omaan tilanteeseesi.
Julkaistu: 27.5.2015

1. Puhu ehkäisystä ennen kuin harrastat seksiä

Seksiä voi harrastaa vasta, kun molempien tekee sitä mieli ja kun ehkäisystä on keskusteltu yhdessä. Silloin ei tarvitse murehtia raskaaksi tulemista tai seksitautien tarttumista, jolloin seksin harrastaminen tuntuu paremmalta ja rennommalta. Miettikää yhdessä, mikä ehkäisykeino sopii teille. Moni esimerkiksi käyttää seurustelun alussa erilaista ehkäisyä kuin vakiintuneessa suhteessa.

2. Suojaudu kondomin avulla seksitaudeilta

Se, mikä ehkäisymenetelmä sopii juuri sinulle, riippuu monesta asiasta. Jos sinulla on tuore suhde, kondomin käyttö on hyvä tapa estää raskaus ja paras tapa suojautua seksitaudeilta. Jos sinä ja kumppanisi ette ole käyneet seksitautitesteissä, on ehdottomasti käytettävä kondomia. Kondomi on ainoa tapa suojautua seksitaudeilta. Useimmat seksitaudit eivät ole hengenvaarallisia, mutta niillä voi olla pitkäaikaisia seurauksia. Esimerkiksi yleinen klamydia voi hoitamattomana aiheuttaa lapsettomuutta.

3. Pitkässä suhteessa harkitse hormonaalista ehkäisyä

Jos taas olette olleet yhdessä kauan, harrastatte seksiä säännöllisesti ja olette käyneet testeissä, voivat yhdistelmäehkäisypillerit, ehkäisyrengasehkäisylaastari tai hormonikierukka olla hyvä ratkaisu. Niistä voit löytää helpotusta myös epäsäännöllisiin tai kivuliaisiin kuukautisiin sekä iho-ongelmiin, kuten akneen.

4. Varmistu yhdistelemällä eri ehkäisymenetelmiä

Useimmat ehkäisymenetelmät ovat varsin luotettavia, mutta täydellisen turvallista seksiä ei ole. Esimerkiksi kondylooma tai herpes saattaa tarttua, vaikka käyttäisit kondomia. Myöskään mikään raskaudenehkäisymenetelmä ei anna sataprosenttista suojaa. Monet käyttävät kerralla useampaa kuin yhtä ehkäisymenetelmää, kuten kondomia ja ehkäisypillereitä. Se on järkevää, sillä varsinkin ensikertalaisilla kondomi saattaa vahingossa lipsahtaa pois kesken seksin tai mennä rikki. Muut ehkäisymenetelmät kuin kondomi puolestaan suojaavat vain raskaudelta, eivät seksitaudeilta. Hormoniehkäisyn yhdistäminen kondomin käyttöön on tehokas tapa suojautua.

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lisää tietoa ehkäisystä löydät suuresta ehkäisy-tietopaketista.

Asiantuntijat: naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen, nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Julkaistu Demissä 4/2011.

Kommentoi »