Demi

Näin käytät tamponia turvallisesti

Näin käytät tamponia turvallisesti
Top 8: Harjoitus tekee mestarin! Lue lääkärin vastaukset yleisimpiin tamponeihin liittyviin kysymyksiin.
Julkaistu: 21.1.2015

1. Kuka voi käyttää tamponia?

Tamponia voi käyttää jo ensimmäisten kuukautisten aikana ja vaikka ei olisi ollut yhdynnässä.

2. Entä jos se ei mahdu sisään?

Tutki ensin kehoasi. Katso pienellä peilillä, missä emättimen aukko on. Tunnustele sitä ja työnnä halutessasi sisään puhdas sormi tunteaksesi, mihin suuntaan tamponia pitää liuuttaa. Hankaluus johtuu usein lihasjännityksestä, johon tepsii harjoittelu. Tamponin saa useimmiten sujautettua paikalleen, vaikka emättimen aukko olisi pieni. Aukon reunat antavat myöten.

3. Millainen tamponi kannattaa valita?

Aloita pienimmällä koolla. On makuasia, onko tamponissa asetin vai ei. Joidenkin mielestä tamponi on helpompi laittaa paikoilleen, jos siinä on asetin. Kokeilemalla erilaisia tamponeja löydät sopivan mallin ja koon.

4. Miten saan tamponin paikoilleen?

Varaa omaa rauhaa. Pese aluksi kädet ja poista muovi tamponin ympäriltä. Nosta toinen jalka vessanpytylle tai kyykisty vähän. Yritä olla mahdollisimman rentona. Oikaise tamponin langat ja ohjaa se varovasti emättimen sisään. Emätin on yleensä kallellaan takaviistoon. Kun tamponi on sisällä, työnnä sitä sormella vielä vähän ylemmäs. Jos alavatsassasi vihlaisee, älä työnnä enää, sillä tamponi on osunut kohdunnapukkaan. Voit vetää tamponia varovasti alemmas. Tamponi on hyvin paikallaan, kun se ei tunnu ikävältä. Jos käytät asetintamponia, sen putken pitäisi mahtua emättimeen kokonaan. Kun putki on sisällä, vapauta tamponi emättimeen tamponipakkauksen ohjeiden mukaan ja vedä asetin pois.

5. Voiko tamponi mennä liian syvälle?

Emätin on suljettu putkimainen elin, jonka pituus on noin 5–7 senttiä. Tamponi ei siis voi mennä liian syvälle tai kadota sinne.

6. Milloin tamponi pitää vaihtaa?

Tamponin voi vaihtaa aikaisintaan kolmen tunnin jälkeen. Tamponi pitää aina vaihtaa viimeistään kahdeksan tunnin jälkeen. Jos tamponissa on paljon valkoisia kohtia, kun otat sen pois, vaihda pienikokoisempaan tamponiin. Poista tamponi vetämällä langoista, kääräise se vessapaperiin ja pistä roskikseen. Älä ikinä heitä tamponia vessanpönttöön, sillä se voi aiheuttaa tukoksen. Pese kädet ennen ja jälkeen tamponin laittamisen ja tee kuukautisten aikana alapesu vedellä pari kertaa päivässä.

7. Voiko tamponia käyttää yöllä?

Tamponia voi käyttää myös yöllä. Silloin vaihda tamponi ennen nukkumaanmenoa ja heti, kun heräät.

8. Mikä on toksinen sokkioireyhtymä?

Tamponipakkaukset varoittelevat toksisesta sokkioireyhtymästä. Jos erittäin imukykyinen tamponi jää emättimeen pitkäksi aikaa, kuten vuorokaudeksi, bakteerit saattavat muodostaa siinä myrkkyä. Tästä seuraa vakavia oireita, kuten kuumetta ja heikotusta. Oireyhtymä on todella harvinainen, ja se hoidetaan aina sairaalassa.

Lue lisää lääkärin vastauksia:

Askarruttaako terveys? Apua-osiossa voit lukea lisää lääkärin vastauksia tai lähettää oman kysymyksesi. Kuukautiset-osiosta löydät vastauksia menkkoja koskeviin kysymyksiin.

Asiantuntija: Väestöliiton nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen

Kommentoi »