Demi

Näin käytät kondomia oikein

Näin käytät kondomia oikein
Top 14: Miten kondomi kuuluu laittaa ja entä jos kumi menee rikki? Lue vastaukset tärkeimpiin kysymyksiin kondomin käytöstä.
Julkaistu: 12.5.2015

1. Paljon kondomi maksaa?

Kondomeja myydään kaupoissa yleensä 3–12 kappaleen pakkauksissa. Yhden kondomin hinta vaihtelee noin 50 sentistä 3 euroon. Kahmi ilmaisia kondomeja festareilta, nuorisotapahtumista ja terveydenhoitajalta aina tilaisuuden tullen. Muista tarkistaa kondomin viimeinen käyttöpäivä.

2. Miten kondomia kannattaa säilyttää?

Säilytä kumia esimerkiksi pienessä metallirasiassa laukkusi taskussa tai yöpöydän laatikossa. Niin se ei pääse hankautumaan rikki, toisin kuin vaikka lompakossa.

3. Vaikuttaako kondomi nautintoon?

Joidenkin mielestä seksi kondomin kanssa ei tunnu samalta kuin ilman. Kondomiin kuitenkin tottuu. Se voi myös lisätä molempien nautintoa.

4. Millaista liukuvoidetta kondomin kanssa voi käyttää?

Tavallisen lateksikondomin kanssa saa käyttää vain vesipohjaista liukastetta, jota saa apteekeista ja marketeista. Silikoni- ja öljypohjaiset liukasteet tai tavalliset kosteusvoiteet voivat rikkoa kondomin.

5. Miten kondomipaketti pitäisi avata?

Kondomipaketti avataan sormin, ei koskaan hampailla, saksilla tai terävillä kynsillä. Muutenkin on syytä varoa, etteivät kynnet vahingoita kondomia.

6. Miten kondomi asetetaan?

Noudata pakkauksen ohjeita. Tarkistakaa aluksi, että rullaatte kondomia oikeaan suuntaan. Väärinpäin yrittäessä se ei rullaudu kunnolla ja voi rikkoontua. Aluksi kondomin kärjessä oleva pieni pussimainen säiliö tulee puristaa tyhjäksi ilmasta. Rullatkaa sitten rauhallisesti kondomi jäykistyneen peniksen tyveen saakka. Jos kondomi ei tunnu mahtuvan, kokeilkaa isompaa mallia. Kondomin on oltava päällä koko yhdynnän ajan. Kahta kondomia ei saa käyttää päällekkäin, sillä ne voivat rikkoutua. Voit harjoitella kondomin asettamista esimerkiksi banaanin päälle.

7. Miten kondomi otetaan pois?

Yhdynnän jälkeen penis pitää vetää viipymättä emättimestä pitäen samalla kiinni kondomin tyvestä, jottei kumi jää emättimeen peniksen löystyttyä. Yhtä kondomia voi käyttää vain kerran. Jos seksi jatkuu pojan laukeamisen jälkeen, kondomi on vaihdettava.

8. Suojaako kondomi seksitaudeilta?

Kondomi on varmin tapa suojautua seksitaudeilta. Ne tarttuvat usein limakalvolta limakalvolle, jota on esimerkiksi emättimessä, terskassa ja suussa. Tauti voi tarttua eritteestäkin, jos vaikka tulehduksen saaneen spermaa joutuu toisen limakalvolle. Papillooma- ja herpesvirukset voivat tarttua myös häpyhuulien tai välilihan iholta kumppanin iholle. Seksitautia ei voi olla, jos ei ole harrastanut seksiä. Kaikki seksitaudit eivät oireile.

9. Pitääkö suuseksissäkin käyttää kondomia?

Kondomia pitää käyttää myös suu- ja anaaliseksissä. Jos suuseksiä vastaanottaa tyttö, kondomin voi leikata auki pituussuunnassa ja levittää sen tytön limakalvojen suojaksi.

10. Entä jos kondomi menee rikki tai lähtee pois?

Jos kondomi hajoaa tai luisuu pois paikoiltaan, käytä jälkiehkäisyä, jonka saat apteekista ilman reseptiä. Tee raskaustesti, kun yhdynnästä on kulunut 2–3 viikkoa tai kun kuukautiset ovat myöhässä. Jos sinulla tai kumppanillasi on ollut muita kumppaneita, menkää seksitautitesteihin. Älä odottele oireita, vaan mene testattavaksi noin viikon päästä seksistä. Osan testeistä voi ottaa silloin, loput parin viikon sisällä. Osassa testeistä otetaan veri- tai pissanäyte, osa selviää lääkärin tutkimuksella. Testeihin pääsee vaikka terveysasemalla, sukupuolitautien poliklinikalla tai opiskeluterveydenhuollossa. Yksityisellä lääkäriasemalla tutkimukset ja hoidot maksavat, muualla ne ovat yleensä ilmaisia. Niistä ei kerrota vanhemmille ilman nuoren lupaa.

11. Miten kondomi hävitetään?

Tee käytettyyn kondomiin solmu, niin siemenneste ei valu pois. Heitä kondomi roskikseen ja pese kädet.

12. Miten kondomin käyttöä voi ehdottaa?

Jutelkaa kumppanisi kanssa ehkäisystä jo ennen kuin harrastatte seksiä. Varsinaisessa tilanteessa kannattaa olla suorapuheinen. Voit kertoa, että sinulla on kondomeja, jos haluatte edetä pidemmälle.

13. Entä jos on allerginen kondomille?

Lateksiallergiselle sopivat lateksittomat eli luonnonkumittomat kondomit, jotka valmistetaan muovista. Ne ovat ohuempia, joustavat vähemmän ja ovat vähän kalliimpia kuin tavalliset kondomit. Lateksittomia kumeja saa isoista ruokakaupoista ja apteekeista.

14. Mikä on naisten kondomi?

On olemassa myös naisille tarkoitettu, emättimeen asetettava kondomi (esimerkiksi Femidom), joita voi ostaa nettiapteekeista ja joistakin apteekeista. Naisten kondomi on kertakäyttöinen, kuten tavallinenkin kondomi. Naisten kondomia ei saa käyttää samaan aikaan tavallisen kondomin kanssa.

Etkö löytänyt vastausta pulmaasi? Lisää tietoa ehkäisystä löydät suuresta ehkäisy-tietopaketista.

Asiantuntijat: Nuorisolääkäri ja seksuaalineuvoja Miila Halonen, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Annakaija Lappalainen, ehkäisyneuvolan lääkäri Anneli Kivijärvi, apteekin asiakaspäällikkö Laura Ahonen

Kommentoi »