Demi

Näin joulua vietetään muualla

Näin joulua vietetään muualla
Joulukalenteri: Mitä Japanissa syödään jouluna? Entä mikä on odotetuin tapahtuma Espanjassa? Lue, miten joulua vietetään muissa maissa.
Julkaistu: 17.12.2014

Nuori pariskunta ihastelemassa jouluvaloja Japanissa.

Japanilaisessa joulupöydässä on pikaruokaa

Japanissa suurin osa väestöstä on buddhalaisia, joten joulun viettäminen ei oikeastaan kuulu kulttuuriin. Juhla on kuitenkin löytänyt tiensä Japaniin ja tuonut mukanaan kasan länsimaisia vaikutteita, joista japanilaiset ovat omaksuneet kaikki kaupallisimmat ja hilpeimmät perinteet. Kaupoista löytyy jo lokakuussa muovisia joulukuusia ja katukuvaan ilmestyvät pulskat joulupukkikoristeet.

Japanilainen joulu muistuttaa enemmän ystävänpäivää ja siitä onkin muodostunut nuorten pariskuntien ja lapsiperheiden juhla. Juhlaa vietetään oman rakkaan kanssa romanttisissa merkeissä. Nuoret pariskunnat varaavat ravintolasta pöydän ja vaihtavat pieniä lahjapaketteja. Lapsia muistetaan lahjoilla, mutta yleensä vain yhdellä.

Perheen kesken nautitun itsetehdyn jouluaterian voi unohtaa. Japanissa suosituin jouluruoka on amerikkalaisen pikaruokaketju Kentucky Fried Chickenin kuorrutetut kanankoivet. Vasta uutena vuotena japanilaiset kokoontuvat perheen kesken yhteen ja valmistavat perinteisiä ruokia, joita syödään vain vuodenvaihteessa.

Kakkaaja hämmentää Espanjassa

Espanjassa joulu on perhejuhla, jolloin keräännytään yhteen nauttimaan herkullista juhla-ateriaa. Myös katolisen kirkon yöllinen joulumessu kuuluu perinteisiin, mutta se on jäämässä pois yhä useammassa perheessä. Joulun juhliminen alkaa joulupäivästä ja kestää loppiaiseen saakka, jolloin Itämaantietäjät jakavat joululahjat.

Joulun odotetuin tapahtuma ei kuitenkaan ole lahjojen saaminen, vaan vuotuisen joululoton arvonta. Espanjalaiset liimautuvat televisioruudun ääreen toivoen voittavansa edes osan vuoden suurimmasta rahapalkinnosta. Lottoarvonta kestää kolme ja puoli tuntia ja voittonumerot julkistetaan laulamalla.

Uskonto on vahvassa roolissa espanjalaisessa joulussa. Kaduille ilmestyy koristeellisia seimiä, joissa pienetkin yksityiskohdat on otettu huomioon. Hieman hämmentävämpi katalonialaisperinne on jouluasetelmaan laitettava caganer-hahmo, eli ”kakkaaja”. Muun muassa Cristiano Ronaldo ja Lady Gaga ovat saaneet omat näköishahmonsa.

Ilkeät Joulupojat häiriköivät Islannissa

Joulupukin islantilaiseksi versioiksi ovat nousseet kansanperinteessä esiintyvät 13 Joulupoikaa, jotka ovat kaikkea muuta kuin mukavia. Perinteisesti Joulupojat saapuivat yksitellen 13 yötä ennen jouluaattoa ja kiusasivat ihmisiä kukin omalla tavallaan. Esimerkiksi Kauhannuolija varasteli puukauhoja ja nuoleskeli niitä, kun taas Ovenpaiskoja saapui öisin rymisyttämään ovia niin, etteivät ihmiset saaneet nukutuksi.

Nykyajan Joulupojat ovat hyväntahtoisempia. Lapset asettavat kenkänsä yöksi ikkunalaudalle ja Joulupojat käyvät jättämässä niihin pieniä lahjoja tai perunoita, jos lapsi ei ole käyttäytynyt hyvin.

Joulukuusen hankinta ei ole mikään helppo homma, sillä lähes kaikki metsä hakattiin saaren asuttamisen jälkeen, eikä uutta ole kasvanut kylmän ilmaston takia. Perinteinen joulukuusen korvike oli itse puusta tehty rakennelma. Ensin tehtiin runko-osa, johon porattiin reikiä. Reikiin kiinnitettiin oksia ja ne koristeltiin höyhenillä. Nykyään kuusia tuodaan ulkomailta ja viljellään, mutta ne ovat melko vaatimattomia ja kalliita. Onneksi on olemassa muovikuusia.

Lähteet: rantapallo.fi, espanja.com ja mondo.fi

Kommentoi »