Demi

Näin hoidat siitepölyallergiaa

Näin hoidat siitepölyallergiaa
Kärsitkö siitepölyallergiasta? Tässä kolme vinkkiä olon helpottamiseen.
Julkaistu: 2.6.2015

1. Aloita lääkitys ajoissa.

Seuraa säätiedotusten siitepölyennusteita. Kun Etelä-Suomessa alkaa koivun kukinta, kannattaa koivuallergisen Keski-Suomessa aloittaa jo lääkitys. Antihistamiinitabletit eivät tehoa välittömästi vaan vasta muutaman päivän jälkeen. Antihistamiinilääkitystä voi tehostaa käyttämällä kortisoninenäsumutetta ja silmätippoja. Kaikkia näitä saa ilman reseptiä apteekista. Nenäkannu on monen siitepölyallergikon rakkain esine. Kannulla voi huuhtoa pölyt limakalvoilta vaikka muutaman kerran päivässä, mikä helpottaa oloa heti. Mene lääkäriin, jos apteekin käsikauppalääkkeet eivät tehoa tai allergiaoireena esiintyy hengenahdistusta.

2. Suosi sadesäätä.

Sateen aikana ja heti sen jälkeen on paras hetki ulkoilla, sillä sade painaa siitepölyn maahan. Ilmassa on vähiten pölyä aamuvarhain ja illalla. Allergikon kannattaa ylipäätään välttää raskasta ulkoliikuntaa pölyaikana, sillä se on keholle suuri rasitus.

3. Pidä huoneesi siistinä.

Puhtaassa huoneessa oireet vähenevät. Pyyhi allergia-aikana päivittäin nihkeällä mikrokuituliinalla kovat tasot, kuten ikkunalaudat ja yöpöytä. Vuodevaatteita tai mattoja ei kannata tuulettaa ulkona, sillä tuuletus tuo sisälle lisää siitepölyä. Ulkoilevat koirat ja kissat tuovat sisätiloihin siitepölyä turkissaan, joten pidä lemmikki huoneesi ulkopuolella. Laadukas ilmanpuhdistin voi myös auttaa oloa. Yöunia parantaa, kun huuhtelet joka ilta siitepölyn pois hiuksista.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

Kommentoi »