Demi

Muusikon vinkit: näin syntyy hyvä biisi ja bändi

Muusikon vinkit: näin syntyy hyvä biisi ja bändi
Prinsessoja ja astronautteja -hitin tehnyt Sanni, 19, kertoo, miten sinäkin voit kehittyä biisintekijänä ja miten kootaan hyvä bändi.
Julkaistu: 22.5.2013

1. Tee paljon biisejä

– Muut eivät näe, mitä on tapahtunut ennen ensimmäistä hittiä, ja itseltäkin se tuppaa joskus unohtumaan. Taustalla on onnistumisia ja epäonnistumisia, eikä kaikki ole todellakaan tapahtunut yhdessä yössä. Olen varmaan tehnyt sata biisiä, joita ei ole koskaan julkaistu. Olen niistä jokaisesta tosi onnellinen! Jokainen on oman aikansa dokumentti, vähän kuin päiväkirja. Musiikissa on ihanaa se, että kun kappaleen kerran tekee, se on sen jälkeen aina olemassa. 90-vuotiaana voin ottaa esiin 14-vuotiaana tekemäni kappaleen ja muistaa, miten ajattelin silloin. Töitä pitää tehdä paljon. Nytkin olen tuottajani Hank Solon kanssa studiolla tekemässä levyä joka päivä yhdeksästä viiteen tai seitsemään.

2. Älä jumitu kotiin

– En pysty kirjoittamaan biiseihin sanoja, kun istun kotona yksiössäni. Minun on pakko mennä jonnekin, nähdä ihmisiä ja ilmiöitä ja saada kimmokkeita siihen, mistä kappaleet voisivat kertoa. Joskus kirjoitan tekstejä studiolla biisintekosession aikana, joskus menen kahvilaan kirjoittamaan. Joskus pyydän vaikka kaveria ajelulle tai juoksemaan. Pystyn ajattelemaan paremmin autossa tai lenkillä, kun näen maisemia ja olen liikkeessä. Silloin sanat saattavat vain yhtäkkiä tulla jostain.

3. Mene mukaan bändeihin

– Ensimmäinen vakavasti otettava bändiprojekti oli Captor, joka perustettiin, kun olin seiskaluokalla. Sen kautta tajusin, että osaan tehdä biisejä. Soitettiin keikkojakin, ja jengi tykkäsi. Pari vuotta sitten soitin bassoa Idols-artisti Martta Hakalan bändissä, jossa tutustuin nykyisen bändini rumpaliin Mikko Saariseen. Meistä tuli ystäviä, ja siitä lähtien olemme olleet erottamattomat, ihan parhaat ystävät. Mikko on lahjakkain nuori rumpali, jonka olen nähnyt. Olimme ihan fiiliksissä, kun tajusimme, että totta kai hän tulee minun bändiini soittamaan.

4. Etsi hyvä porukka

– Minulla on sooloprojektissa bändi, jossa soittaa rumpuja Mikko Saarinen, bassoa Jesse Mäläskä, koskettimia Saku Maristo ja kitaraa Sampo Sundström. Kaikki ovat niin söpöjä ja superihania poikia, että tytöt repivät heidät lavalta. Rupesimme kasaamaan Mikon kanssa muita soittajia esimerkiksi Pop & Jazz -konservatoriosta ja Metropoliasta. Kaikki kaverinikin ovat enemmän tai vähemmän soittajia, joten kyselin tutuilta, tietävätkö he ketään, jotka sopisivat tähän projektiin. Yhtäkkiä sähköposti oli täynnä yhteydenottoja. Valitsin pojat, jotka ovat hyviä soittajia, jotka klikkaavat soitannollisesti ja joiden kanssa on kiva hengata muutenkin. Kukaan ei voi tulla kukkoilemaan toisen tontille. On kauhea, jos bändissä on joku, joka pomottaa kaikkia.

Lue kesäkuun Demi-lehdestä Sannin haastattelu.

1 kommentti