Focaccia
(pellillinen)
4 dl kädenlämpöistä vettä
25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
1 ½ tl suolaa
4 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
8–10 dl vehnäjauhoja
Lisäksi:
¾ dl oliiviöljyä
1–2 tl sormisuolaa
1. Sekoita lämpimään veteen hiiva, suola, oliiviöljy ja hunaja. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, kunnes saat pehmeän taikinan. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa mutta edelleen hieman tarttuvaa. (Tarkista aika kellosta, jotta leivästä tulee kuohkeaa.
2. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi eli noin 45 minuuttia.
3. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja voitele paperi muutamalla ruokalusikallisella oliiviöljyä.
4. Kaada taikina pellille ja levitä se varovasti sormilla painellen noin pellin kokoiseksi levyksi. Yritä olla painelematta kaikkea ilmaa taikinasta pois.
5. Anna leivän kohota peitettynä puolisen tuntia.
6. Valmistele alla olevasta listasta haluamasi täytteet ja laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.
7. Painele sormilla kohonneeseen leipään syviä kuoppia. Voitele leipä runsaalla oliiviöljyllä, ripottele pinnalle ennen uuniin laittamista laitettavat täytteet ja viimeiseksi sormisuola.
8. Laita leipä uuniin ja alenna lämpötila heti 225 asteeseen. Paista leipää noin 15 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin ruskean värin. Jos valitsit kypsän leivän pinnalle laitettavat täytteet, anna leivän jäähtyä hetki ja koristele se täytteillä haluamallasi tavalla.
Valitse täytteistä yksi tai useampi suosikkisi
Ennen uuniin laittamista:
valkosipuli hienonnettuna
punasipuli renkaina
tuoreet yrtit, kuten rosmariini, tinjami tai basilika, hienonnettuna
aurinkokuivatut tomaatit paloina tai kuutioina
kirsikkatomaatit puolitettuina tai viipaloituna
oliivit kokonaisina tai renkaina
feta kuutiotuna tai murustettuna
mozzarella raasteena tai palana
parmesaani raasteena tai lastuina
valkohomejuusto (brie) viipaleina
kesäkurpitsa hyvin ohuina viipaleina
sitruuna ohuina viipaleina tai raasteena
paprika tai chili renkaina
salami viipaleina
pesto pinnalle siveltynä
pinjansiemenet
pekaanipähkinät
tummat viinirypäleet puolitettuna¨
tuoreet viikunat kova kärki poistettuna ja puolitettuna
tuoreet metsäsienet pannulla paistettuna
Uunista ottamisen jälkeen:
tuoreet yrtit, kuten basilika
rucola
ilmakuivattu kinkku
juokseva hunaja ohuesti valutettuna
parmesaanijuusto lastuina