Demi

Muhkea focaccia



Muhkea focaccia

Resepti: Italialainen focaccia-leipä on pehmeä ja maukas. Valitse haluamasi täytteet monista vaihtoehdoista.
Teksti Janni Vanhanen
Kuvat Joonas Vuorinen

Focaccia

(pellillinen)

4 dl kädenlämpöistä vettä

25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa

1 ½ tl suolaa

4 rkl oliiviöljyä

1 rkl hunajaa

8–10 dl vehnäjauhoja

Lisäksi:

¾ dl oliiviöljyä

1–2 tl sormisuolaa

1. Sekoita lämpimään veteen hiiva, suola, oliiviöljy ja hunaja. Lisää vehnäjauhoja vähitellen, kunnes saat pehmeän taikinan. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa mutta edelleen hieman tarttuvaa. (Tarkista aika kellosta, jotta leivästä tulee kuohkeaa.

2. Anna taikinan kohota peitettynä kaksinkertaiseksi eli noin 45 minuuttia.

3. Vuoraa vuoka leivinpaperilla ja voitele paperi muutamalla ruokalusikallisella oliiviöljyä.

4. Kaada taikina pellille ja levitä se varovasti sormilla painellen noin pellin kokoiseksi levyksi. Yritä olla painelematta kaikkea ilmaa taikinasta pois.

5.  Anna leivän kohota peitettynä puolisen tuntia.

6. Valmistele alla olevasta listasta haluamasi täytteet ja laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

7. Painele sormilla kohonneeseen leipään syviä kuoppia. Voitele leipä runsaalla oliiviöljyllä, ripottele pinnalle ennen uuniin laittamista laitettavat täytteet ja viimeiseksi sormisuola.

8. Laita leipä uuniin ja alenna lämpötila heti 225 asteeseen. Paista leipää noin 15 minuuttia, kunnes se on saanut kauniin ruskean värin. Jos valitsit kypsän leivän pinnalle laitettavat täytteet, anna leivän jäähtyä hetki ja koristele se täytteillä haluamallasi tavalla.

Valitse täytteistä yksi tai useampi suosikkisi

Ennen uuniin laittamista:

valkosipuli hienonnettuna

punasipuli renkaina

tuoreet yrtit, kuten rosmariini, tinjami tai basilika, hienonnettuna

aurinkokuivatut tomaatit paloina tai kuutioina

kirsikkatomaatit puolitettuina tai viipaloituna

oliivit kokonaisina tai renkaina

feta kuutiotuna tai murustettuna

mozzarella raasteena tai palana

parmesaani raasteena tai lastuina

valkohomejuusto (brie) viipaleina

kesäkurpitsa hyvin ohuina viipaleina

sitruuna ohuina viipaleina tai raasteena

paprika tai chili renkaina

salami viipaleina

pesto pinnalle siveltynä

pinjansiemenet

pekaanipähkinät

tummat viinirypäleet puolitettuna¨

tuoreet viikunat kova kärki poistettuna ja puolitettuna

tuoreet metsäsienet pannulla paistettuna

Uunista ottamisen jälkeen:

tuoreet yrtit, kuten basilika

rucola

ilmakuivattu kinkku

juokseva hunaja ohuesti valutettuna

parmesaanijuusto lastuina

Kokeile myös täydellistä pitsaa tai meheviä bageleita haluamillasi täytteillä tai piristä leipiä herkullisilla tahnoilla. Lue lisäksi parhaat vinkit leivontaan.

Julkaistu: 12.9.2014